Biobakkerij plant bos met opbrengst verkoop kerststollen
bron: Natuurpunt

Begin dit jaar plantte biobakkerij De Trog samen met Natuurpunt ruim 1.000 bomen aan op de Sulferberg in Westouter. De bakkerij wil haar engagement om 1,5ha bos aan te planten verder zetten. In de kerstperiode zal het dan ook zoveel mogelijk biologische kerststollen verkopen. Voor elke verkochte kerststol engageert de bakkerij zich om 1 boom te planten. Deze actie loopt van 2 tot 31 december 2020 in alle biowinkels en supermarkten. De aangeplante bomen vormen samen het De Trog-bos dat de heuvels van de Sulferberg in Westouter groen kleurt.

In 2019 slaagde biobakkerij De Trog, als eerste grootschalige bakkerij in België erin om het CO2-neutraal label op haar naam te schrijven. Door een zorgvuldig uitgewerkt vergroeningstraject wist De Trog, in een tijdspanne van 3 jaar, haar CO2-uitstoot van 1372 ton te neutraliseren. Opmerkelijk, omdat in dezelfde periode het totaal geproduceerde volume steeg met 15%!

Biobakkerij De Trog ziet het behalen van de status van CO2 neutraliteit niet als een eindpunt, maar wel als de start van bijkomende duurzame ecologische inspanningen, onder meer in samenwerking met Natuurpunt. Zo worden voortaan overschotten uit de productie, aan Natuurpunt geschonken om ze uit te spreiden op vogelakkers in het Heuvelland.  Daar profiteren vinken, gorzen en leeuweriken ten volle van tijdens de winter. Deze akkervogels hebben het anders moeilijk omdat voedsel schaars geworden is op de intensief bewerkte akkers.

Bomen planten
Maar ook het initiatief om anderhalve hectare bos aan te planten past binnen deze samenwerking.
Het startschot van deze actie werd gegeven op 15 februari 2020 met het planten van ruim 1.000 bomen op de Sulferberg in Westouter. Via publieke wandelpaden kan het gebied bezocht worden en kan je het resultaat van zoveel engagement zelf ervaren. Door de verdere uitbouw en groei van natuurgebieden actief te steunen, onderstreept De Trog haar maatschappelijk engagement om het welzijn van komende generaties veilig te stellen. 

Het belang van meer bos
Met een bebossingsgraad van amper 11% is Vlaanderen één van de bosarmste regio’s uit Europa. West-Vlaanderen is in Vlaanderen daarenboven duidelijk de bosarmste provincie met slechts 3 % bos! In West-Vlaanderen is er dus zeker nog werk aan de winkel: vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar wil Natuurpunt iets aan doen.

Bos voor Iedereen
Met de campagne ‘Bos voor Iedereen’ wil Natuurpunt bossen planten in Vlaanderen. Daartoe kopen we grond en zorgen ervoor dat er volwaardige bossen kunnen groeien. De aankoop van gronden is niet goedkoop, maar zorgt er wel voor dat op lange termijn de bossen bos kunnen blijven. Sinds de start in 2011 kon Natuurpunt via deze campagne intussen reeds 900.000 m² nieuw bos aanplanten.

Biobakkerij De Trog Bio Bakkerij De Trog is een moderne, grootambachtelijke en 100% biologische bakkerij. Het bedrijf is gevestigd in Ieper en gespecialiseerd in het schalen van de eerlijke, pure broodambacht van weleer, door het gebruik van duurzame, biologische grondstoffen en natuurdesem. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke processen volgens de principes van slow baking, waarbij de factor tijd de enige broodverbeteraar is.

Bio Bakkerij De Trog werd in 2016, als eerste voedingsbedrijf in Europa, bekroond met de titel van “Factory of the Future”, dit omdat het pure ambacht en een significante opwaardering van menselijke kennis en input weet te combineren met ultramoderne, op maat gemaakte, state-of-the-art-productietools, de inzet van smart, digital en op augmented reality gestoelde technologieën in een duurzame omgeving.

In 2019 volgde een tweede “Factory of the Future award”- bekroning voor het behalen van een nog hoger level en tevens een bijkomende bekroning voor het omzetten van reststromen uit productie in een nieuw productconcept: “Food Waste Award”-winnaar met het productconcept “croustini’s”. Eind 2019 behaalde De Trog, als eerste grootschalige bakkerij in België, het CO2-neutraal label.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten