bron: persbureau IPS - Afbeelding van Robinraj Premchand via Pixabay

Europeanen kopen minder vaak namaakproducten en zijn zich ook meer bewust van het belang van intellectuele eigendom voor kunstenaars en ontwerpers. Dat leidt tot minder vaak illegaal downloaden of streamen.

In de hele EU zeggen meer mensen bereid te zijn om voor auteursrechtelijk beschermde online content te betalen. Het gaat dan onder meer over het legaal beluisteren of downloaden van muziek, films, boeken, kranten en videogames.

Namaak kopen, illegaal streamen

Slechts 5 procent van de Europeanen beweert in de afgelopen twaalf maanden doelbewust namaakproducten te hebben gekocht, terwijl 8 procent toegeeft in dezelfde periode bewust via illegale bronnen online content te hebben verworven. In 2017 was dat nog respectievelijk 7 en 10 procent.

De cijfers blijken uit een nieuwe enquête die vandaag is gepubliceerd door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). In totaal 25.636 inwoners uit de 27 Europese lidstaten van 15 jaar en ouder, werden ondervraagd over hun houding en gedrag ten aanzien van intellectuele eigendom.

Jongeren geven vaker toe dat zij namaakproducten kopen of illegaal muziek of films downloaden. Een op tien van de ondervraagden tussen 15 en 24 jaar geeft toe in de afgelopen twaalf maanden bewust namaak te hebben gekocht, terwijl 23 procent verklaart dat ze wisten dat ze content uit illegale bron hebben bekeken, gedownload of gestreamd.

Intellectuele eigendom

Uit de enquête blijkt dat 80 procent van de Europeanen over het algemeen goed bekend is met het begrip intellectuele eigendom en dat deze groep het minst geneigd is namaakproducten te kopen of illegale content te downloaden.

Er zijn ook aanwijzingen dat er qua consumentengedrag een verband bestaat tussen het kopen van namaak en het verwerven van illegale content: 30 procent van de Europeanen die doelbewust online gaat downloaden of streamen, koopt ook namaak.

Meer dan een derde van de ondervraagde Europeanen heeft  zich ook wel eens afgevraagd of een gekocht product echt of namaak was. Iets minder mensen dan in 2017 gaven ook toe dat ze in de val waren getrapt en onbewust een namaak product hadden gekocht (van 10 naar 9 procent in 2020).

Kunstenaars en ontwerpers beschermen

In 2017 was één op tien van de Europeanen overtuigd dat intellectuele eigendom belangrijk is om uitvoerende kunstenaars en ontwikkelaars van artistieke producten te beschermen. Dat aandeel is nu verdubbeld naar 20 procent.

“Uit ons meest recente onderzoek blijkt dat naarmate meer mensen bekend zijn met intellectuele eigendom, er een kleinere kans bestaat dat zij daarop inbreuk zullen maken, en dat Europeanen momenteel tweemaal vaker dan drie jaar geleden zeggen dat intellectuele eigendom van belang is voor kunstenaars en ontwerpers”, zegt Christian Archambeau, uitvoerend directeur van EUIPO. “Dit is een krachtige boodschap voor beleidsmakers. Het bewijst hoe belangrijk het is om burgers te informeren over de waarde van intellectuele eigendom.”

België

Uit de cijfers over België blijkt dat 7 procent van de Belgen te kennen geeft in de afgelopen twaalf maanden doelbewust namaakproducten te hebben gekocht, een daling van één procentpunt sinds het laatste onderzoek. 13 procent geeft toe het afgelopen jaar via illegale bronnen online content te hebben verworven, een daling van drie procentpunten.

In België zegt 30 procent van de ondervraagden in het afgelopen jaar te hebben betaald voor legaal aangeboden online content, een stijging van vijf procentpunten sinds het laatste onderzoek.

Negatieve gevolgen van namaak

In totaal zegt driekwart van de ondervraagde Europeanen dat de kwaliteit van legale online content is verbeterd en zegt 89 procent de voorkeur te geven aan het legaal verwerven van content als de prijs redelijk is.

Europeanen blijken zich ook steeds meer bewust te zijn van de negatieve gevolgen van namaakproducten voor bedrijven en werkgelegenheid (83 procent, een stijging van 4 procentpunt), voor de gezondheid (71 procent, +5 procentpunt) en van het feit dat namaakproducten kinderarbeid en illegale handel in stand houden (69 procent, +1 procentpunt).


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here