Mechelen gaat voor elke gevelde boom er 3 nieuwe planten en je kan dat online volgen
bron: Stad Mechelen

Mechelen houdt sinds 2016 het aantal bomen dat geplant en geveld wordt op het openbaar domein bij. Voor 2019 was het de doelstelling om twee bomen voor elke gevelde boom op het openbaar domein te realiseren, deze bestuursperiode is dat drie voor één. Nu is de bomenteller door iedereen online te raadplegen via www.mechelen.be/bomenteller.

Met de bomenteller kan het stadsbestuur de eigen doelstelling rond de bomen op openbaar domein goed opvolgen. Door deze online beschikbaar te maken, kan ook elke Mechelaar kijken hoe de stad ervoor staat en wat dat concreet voor zijn of haar eigen wijk betekent.

Schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen legt uit: “We hebben twee grote ambities op het vlak van groen en natuur: het aanplanten van extra bomen op het openbaar domein en het versterken en uitbreiden van natuur. Dit zijn twee aparte doelstellingen omdat een individuele boom in een straat niet te vergelijken is met een boom in een bos. Daarnaast betekent ‘meer natuur’ niet per se ‘meer bomen’. Simpelweg bomen tellen is dan ook maar één van de instrumenten om de twee doelstellingen te meten. De cijfers worden jaarlijks na elk plantseizoen ter beschikking gesteld om zo een goed overzicht te kunnen geven.”

Naast een visualisatie van het aantal gevelde bomen, het aantal geplante bomen, de verhouding tussen beide en de wijkcijfers, wordt ook het totaal aantal bomen op het openbaar domein t.o.v. de start van de ‘3-voor-1-ambitie’ weergegeven. Zo zal de evolutie van het totaal aantal bomen op openbaar domein doorheen de jaren zichtbaar zijn.

87.000 bomen
Naast de bomenteller (voor bomen op openbaar domein), wordt ook de stand van zaken voor het engagement van de stad binnen het ‘Bomencharter’ op de webpagina toegelicht. Het bomencharter is een engagement dat steden en provincies aangaan om meer bomen op hun grondgebied te realiseren. Het gaat niet enkel om realisaties van het stad- of gemeentebestuur alleen, maar het is een globaal cijfer voor iedereen die op het grondgebied van de stad of gemeente bomen plant. Deze cijfers zullen dan ook nooit volledig zijn: er is geen totaal overzicht van alle geplante bomen in Mechelen (wanneer iemand een boom in zijn tuin plant is daar bijvoorbeeld geen vergunning voor nodig). Het is wél een belangrijk instrument om ambitie te tonen, om steden en gemeenten te stimuleren om meer te doen en om te tonen dat het planten van bomen een gezamenlijke ambitie is van natuurbeheerders, overheden van de verschillende niveaus en particulieren.

“Vanuit Mechelen ambiëren we om het symbolische getal van 87.000 bomen te planten voor het eind van de legislatuur. Dat is één boom per Mechelaar. Dit cijfer slaat op alle bomen: zowel het aanplanten van bomen op het openbaar domein als die in de eigen tuin, zowel een individuele boom in een groenperk als de aanplant van een compleet nieuw bos. Op dit moment staat de teller op 13.530, een behoorlijk hoog getal als je weet dat nog heel veel plannen in de voorbereidende fase zitten. We voelen aan alles dat er een groot draagvlak is bij iedereen om bomen te planten, ik ben er dan ook van overtuigd dat deze ambitieuze doelstelling gehaald kan worden”, besluit Princen.

www.mechelen.be/bomenteller

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten