Unicef zal volgend jaar twee miljard covid-19-vaccins per vliegtuig naar ontwikkelingslanden zoals Burundi, Afghanistan en Jemen sturen. Deze “mammoet-operatie” moet ervoor zorgen dat de eerlijke verdeling van vaccins wordt gewaarborgd.
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, zal samenwerken met 350 luchtvaartmaatschappijen en vrachtvervoerbedrijven om in 2021 vaccins en injectiespuiten te leveren aan landen zoals Burundi, Afghanistan en Jemen.
“Deze samenwerking zal ons helpen om ervoor te zorgen dat er voldoende transportcapaciteit is voor deze historische en gigantische operatie”, zei Etleva Kadilli, directeur van de Supply Division van Unicef, in een verklaring.
Unicef spreekt van een “mammoet-operatie” om de bijna twee miljard doses van het coronavaccin over te vliegen naar arme landen.
Covax
Het plan past binnen het kader van Covax, een wereldwijd vaccinatietoewijzingsplan dat samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het vaccinatieprogramma GAVI werd opgesteld.
Covax heeft tot doel om regeringen te ontmoedigen om covid-19-vaccins op te sparen en zich vervolgens te concentreren op het vaccineren van de meest risicovolle bevolkingsgroepen in elk land. Unicef is nauw betrokken bij Covax omdat de organisatie, met jaarlijks meer dan twee miljard aangeschafte vaccins, de grootste afnemer van vaccins ter wereld is.
G20
Tijdens de G20-top van afgelopen weekend hebben de leiders van de 20 grootste wereldeconomieën beloofd te zorgen voor een rechtvaardige distributie van covid-19-vaccins, medicijnen en tests, zodat armere landen niet naast de boot vallen.
Nog voor de pandemie toesloeg, was het immers een feit dat de toegang tot vaccins ongelijk verdeeld was: volgens de WHO kregen ongeveer 20 miljoen baby’s geen vaccins die hen zouden kunnen redden van ernstige ziekten, overlijden, invaliditeit en een slechte gezondheid.
“Het is nu alle hens aan dek om covid-19-vaccins, spuiten en persoonlijk beschermingsmateriaal te leveren om eerstelijnswerkers over de hele wereld te beschermen”, zegt Kadilli.
Race om een vaccin
Geneesmiddelenproducenten en onderzoekscentra over de hele wereld zijn bezig met een race om een covid-19-vaccin. Wereldwijd zijn er verschillende proeven met tienduizenden deelnemers aan de gang.
Pfizer en BioNTech zouden volgende maand een noodtoestemming voor hun covid-19-vaccin kunnen krijgen in de VS en Europa, nadat de onderzoeksresultaten een succespercentage van 95 procent en geen ernstige bijwerkingen hebben laten zien.
Moderna publiceerde vorige week voorlopige gegevens voor zijn vaccin dat een effectiviteit van 94,5 procent aantoont.
De beter dan verwachte resultaten van de twee vaccins, beide ontwikkeld met de nieuwe messenger RNA-technologie (mRNA), hebben overal ter wereld de hoop gewekt dat er een einde komt aan de pandemie die vandaag al meer dan 1,3 miljoen mensen heeft gedood en grote schade heeft toegebracht aan de economie en de normale gang van ons leven.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij Thomson Reuters Foundation.