Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Contronics Engineering

“Meer dan 40% van de mooie gewassen die op onze velden groeien, gaat verloren en komt niet op een bord terecht. Dit is niet acceptabel in een wereld met een groeiende bevolking en zoveel monden om te voeden.  We moeten de belachelijke afvalstroom van vers voedsel stoppen. We willen deze afvalstroom halveren.”

Zo luidt de missie van Contronics Engineering, een ingenieursbureau in het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode. En het heeft zijn missie al voor een belangrijk deel waargemaakt met het onderzoeksproject ‘Dry Misting’, dat door de EU is gefinancierd. Dezelfde EU heeft onlangs het project de zogenaamde Horizon Impact Award toegekend. Directeur Frank Bakker: “’Dry Misting’ heeft bewezen dat dit project een flinke bijdrage levert aan de vermindering van voedselverspilling.”

“‘Dry Misting’ kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak.”

Het Dry Misting-systeem kan jaarlijks tot 33 ton groenten en fruit redden van de prullenbak. Alleen al in de supermarkt kan derving tot 25% verminderd worden. Bovendien stelt ‘Dry Misting’ de klanten van Contronics Engineering in staat om plasticverpakkingen van groenten en fruit te verminderen. Zo kan wereldwijd een potentiële besparing van 7.000 ton plastic worden behaald, aldus het bureau.

Een Dry Misting-systeem verspreidt minuscule mistdruppeltjes door de lucht waardoor een fijne deken van mist ontstaat. Deze mist heeft een koelende werking en beschermt verse producten als groenten en fruit tegen uitdroging. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze producten behouden en blijven deze tot wel twee keer zo lang vers. Dry Misting kan in elk deel van de voedselketen worden toegepast, van oogst tot en met supermarkt.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here