bron: persbureau IPS - Afbeelding van kone kassoum via Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie landeerde vorige week, naar aanleiding van Wereld Kinderdag, een actieplan dat zich specifiek richt op de diagnose en de behandeling van hiv en tuberculose bij kinderen. Het plan kwam er op initiatief van het Vaticaan.

Het actieplan is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende stakeholders die aandacht vragen voor gerichter onderzoek, registratie en diagnose van hiv en tuberculose bij kinderen, en voor medicatie van kinderen die leven met hiv. Het doel is om de dodelijkheidsgraad door deze aandoeningen bij kinderen te verlagen.

Vatbaar voor tuberculose

Het plan kwam er na overleg op een gezondheidstop tussen het Vaticaan, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en verschillende hiv/aidsprogramma’s waaronder dat van de Verenigde Naties (Unaids).

Kinderen vormen een van de meest vergeten bevolkingsgroepen wat betreft de respons op hiv, aids en tuberculose. Toch stierven in 2019 alleen al 95.000 kinderen aan aids-gerelateerde aandoeningen en 850.000 kinderen met hiv hadden geen toegang tot een behandeling. Van deze laatste groep is 65 procent tussen vijf en veertien jaar oud.

Hiv-positieve kinderen zijn bijzonder vatbaar voor een gelijktijdige infectie met tuberculose. In 2019 stierven naar schatting 36.000 hiv-positieve kinderen aan tuberculose.

Belemmerende factoren

Verschillende zaken belemmeren de gerichte formulering van pediatrische doelstellingen over diagnose en behandeling van hiv. Zo is er onder meer een gebrek aan pediatrische data die kunnen leiden tot nieuwe geneesmiddelen, vertraging bij de voltooiing van klinische onderzoeken, en een trage marktintroductie.

Ook zaken zoals de hoge prijs van diagnostische producten en de vaak moeizame wettelijke goedkeuringen, beïnvloeden de diagnose en behandeling van kinderen met hiv en tuberculose.

Sneller en goedkoper

De stakeholders achter het actieplan, zoals vertegenwoordigers van de farmacie, onderzoeksinstellingen en de overheden van Mozambique, Zimbabwe, DR Congo, Kenia en Zuid-Afrika, kwamen overeen om de noodzakelijke ontwikkeling van diagnostische apparaten en tests voor kinderen met hiv te versnellen en lagere prijzen toe te passen zodat een vroegere diagnose van hiv bij zuigelingen mogelijk wordt.

Diagnostische en farmaceutische bedrijven die hebben deelgenomen aan het overleg, hebben alvast toegezegd om in het kader van deze samenwerking in te zetten op de ontwikkeling van betere geneesmiddelen voor kinderen. Er zal werk worden gemaakt van de vereenvoudiging van de wetgeving inzake prioritaire geneesmiddelen voor kinderen, en tot slot spraken de belangrijkste donoren hun engagement uit om deze kwetsbare groep kinderen te blijven ondersteunen.

Covid en de kracht van samenwerking

“De impact van de covid-19-pandemie heeft de kracht van samenwerking laten zien en toont aan dat het mogelijk is om actie te versnellen”, zegt Meg Doherty, directeur bij de WHO voor de programma’s rond hiv, hepatitis en SOA’s. “Dit actieplan is de routekaart om de snelheid te resetten en te komen tot innovaties in geneesmiddelen en diagnostiek, en gecentreerde impact. We zijn trots op dit engagement, het pad naar succes.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here