Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bibliotheekblad

In een onooglijke grote en hoge loods uit 1932, waarin eens de logge locomotieven van de Nederlandse Spoorwegen werden gerepareerd, is de Beste Bibliotheek 2020 van Nederland gevestigd. Na een ingrijpende verbouwing van de voormalige locomotiefhal in het centrum van Tilburg, is de bibliotheek het stralende hart van wat in de volksmond de ‘LocHal’ is gaan heten. Een gebouw dat door zijn spectaculaire metamorfose al tientallen nationale en internationale prijzen won.     
Ook de jury die oordeelde over de uitverkiezing tot Beste Bibliotheek van Nederland refereert aan het bijzondere gebouw. Haar rapport: “De LocHal in Tilburg, waarin o.m. een bibliotheek, heeft sinds de opening veel publiciteit getrokken met de architectuur. Alhoewel er met verschillende partijen wordt samengewerkt, is de uitstraling van dit bijzondere erfgoedgebouw in de eerste plaats die van een bibliotheek met een zeer ruime collectie. Ondanks de bewegwijzering en de plattegrond leverde de uitgebreide collectie wel flink zoeken op voor de jury. Het aantal bezoekers dat men weet te trekken is geweldig en zij geven veel sfeer.”
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad, het vakblad en platform voor de bibliotheeksector in Nederland en Vlaanderen, en Stichting NBD Biblion, de dienstverlenende organisatie en kennispartner voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland.   

“De openbare bibliotheek kent een groot draagvlak in de samenleving.”

De Tilburgse bibliotheek won de finale, die bestond uit vijf genomineerde openbare bibliotheken. Doorslaggevend voor het winnen van de prijs was de mening van de publieksjury. De stem van het publiek telt namelijk voor de helft mee. De bibliotheek in de LocHal bleek in staat om meer dan 5000 publieksstemmen te trekken. De jury: “Dat duidt naast op goed bibliotheekwerk – waar de vakjury ook oog voor had natuurlijk – op goed pr-werk, dat daar vanzelfsprekend deel van uitmaakt.”
In totaal hebben gedurende de maand oktober ruim 13.000 mensen hun stem uitgebracht op de website van Bibliotheekblad. Het was niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. De jury: “Het grote aantal stemmers bewijst eens te meer dat de openbare bibliotheek een groot draagvlak kent in de samenleving. Winnen is geweldig voor de bibliotheek die het overkomt omdat het berust op een gezamenlijke inspanning van alle medewerkers en de overwinning tot stand komt door een gecombineerde mening van vakjury en publiek.”

De locomotiefloods is veranderd in 16 zalen met als pronkstuk een grote glazen (vergader)zaal

De metamorfose van de LocHal is op zichzelf een verhaal apart. De LocHal is in 1932 gebouwd voor onderhoud en reparatie van spoorlocomotieven van de Nederlandse Spoorwegen. De grote, open ruimte was in drie functionele eenheden verdeeld: het rolwagenspoor, de stelplaats en de ketelreparatiewerkplaats. Voor de Tweede Wereldoorlog ging het voornamelijk om zware stoomlocomotieven; na de Tweede Wereldoorlog werden hier diesel- en elektrische locomotieven onderhouden.

“Er zijn veel mooie hallen, maar deze hal is wel heel intelligent, mooi, zorgvuldig en goed gemaakt.

De voormalige werkplaats is 90 meter lang, 60 meter breed en 18 meter hoog en ligt in de zogenaamde Spoorzone van Tilburg, een gebied met monumentale industriële gebouwen dat sinds 2011 grootschalig stedenbouwkundig herontwikkeld wordt. Daarin is de locomotiefhal verreweg het meest indrukwekkend. Kenmerkend voor het gebouw is het gebruik van constructies van glas en metaal, waardoor grote open ruimtes konden ontstaan. 
De verbouwing van de LocHal heeft geleid tot een kunst- en cultuurcentrum met een imposante bibliotheek. De locomotiefloods is veranderd in 16 zalen met als pronkstuk een grote glazen (vergader)zaal voor 220 mensen met een hoog akoestisch gehalte en 6 thematische labs: een DigiLab, Foodlab, Futurelab, Gamelab, Tijdlab en Woordlab. Ook zijn er meer dan 300 werkplekken.
Bij de aankleding van het interieur is gebruik gemaakt van 6 grote, verplaatsbare textiele ‘wanden’.

“Het nieuwe Centre Pompidou van Tilburg.”

De metamorfose van de LocHal is al een groot aantal keren gewaardeerd met grote nationale en internationale prijzen. In mei 2019 ontving het gebouw het predicaat ‘Beste Gebouw van het Jaar’ van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) het won de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie en incasseerde tevens de Volkskrant Publieksprijs. Het won de Europa Nostra Award, een prestigieuze Europese erfgoedprijs in de categorie conserveringsprojecten. Het werd winnaar ‘World Building of the Year’ in de categorie ‘Completed Buildings Culture’. Het ontving de World Festival of Interiors Award in de categorie ‘Creative Re-use’. In de categorie ’small’ won de LocHal de NRP Gulden Feniks Award, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. Daarin omschreef de jury werd de voormalige locomotiefloods als volgt: “Er zijn veel mooie hallen, maar deze hal is wel heel intelligent, mooi, zorgvuldig en goed gemaakt. In een volledig oude situatie is een volledig nieuwe atmosfeer gebracht, waarbij de grote maat staat voor grote complexiteit. De wijze waarop het enorme gebouw logisch lijkt te zijn ingevuld dwingt groot respect af.” Verder won de LocHal de Dutch Design Award, The Plan Award en de AZ Award en de World Interiors New Award.
De Nieuwe Rotterdamse Courant NRC kwalificeerde de LocHal als het ‘het nieuwe Centre Pompidou van Tilburg’ en recenseerde de transformatie met 5 van de 5 sterren.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here