bron en foto: TU Delft

Dagelijks begeven miljarden mensen zich op de digitale snelweg. Diensten van bijvoorbeeld de overheid, gezondheidszorg en banken zijn afhankelijk van de servers in datacentra om in de lucht te blijven. Om aan de stijgende vraag te voldoen, worden er meer en meer energievragende datacentra gebouwd. De Delftse afstudeerder Georgios Andreadis ontwikkelde een tool om servers zo efficiënt mogelijk in te zetten, waarmee het energieverbruik tot twee keer zo laag kan zijn. Het onderzoek leverde Georgios vandaag de titel Best Graduate van 2020 op.  

Digitale snelweg 

Datacentra zijn goed te vergelijken met snelwegen. Bij te veel verkeer ontstaan er files, of in dit geval storingen. Om te voorkomen dat digitale processen opeens stil komen te staan, zorgen bedrijven voor meer digitale ruimte op de snelweg door meer datacentra te bouwen. Georgios Andreadis vroeg zich in zijn afstudeeronderzoek af of bijbouwen de enige oplossing is, of dat de huidige servers nog beter benut kunnen worden. Andreadis: ‘Cloud datacentra verbruiken nu al ongeveer twee procent van de wereldenergievoorziening, en dit neemt snel toe. Het is niet alleen onhoudbaar om steeds maar meer servers aan te schaffen, met het oog op het klimaat neigt het zelfs naar onverantwoordelijk gedrag.’  

Pionier 

Het eerste deel van zijn onderzoek bestond uit het in kaart brengen van het probleem. Hiervoor combineerde Andreadis systematisch literatuuronderzoek met interviews bij commerciële en wetenschappelijke datacentra. ‘Er was niet veel over dit onderwerp te vinden,’ zegt hij. ‘En tot mijn nog grotere verbazing bleek uit de interviews ook nog eens dat men geen gebruik maakt van wat er gepubliceerd is.’ Aan de hand van de verzamelde informatie ontwikkelde Andreadis de tool Capelin. Elke capaciteitsbeslissing wordt met deze tool op waarde geschat door energieverbruik, investering en prestaties tegen elkaar afwegen. Capaciteitsplanners kunnen zo een optimale keuze maken voor nieuwe hardware die past bij wat hun klanten nodig hebben.  

Betrouwbare beslissingen

Na het bouwen en nauwgezet valideren van Capelin voerde Andreadis een aantal experimenten uit. Hiervoor gebruikte hij geanonimiseerde data van echte cloud datacentra. Keuzes die in de dagelijkse praktijk redelijk leken, bleken dankzij de tool lang niet optimaal te zijn. Capaciteitsplanning op basis van Capelin zou het energieverbruik met een factor twee kunnen reduceren terwijl ook de service verbetert en het planningsproces veel soepeler verloopt. Andreadis: ‘Capelin komt binnen enkele minuten met kwantitatieve antwoorden, zelfs in het geval van realistische, complexe situaties. Het kan tijdens vergaderingen live gebruikt worden en daarmee de benodigde tijd en mankracht om tot een beslissing te komen flink verminderen. Bovendien neemt het vertrouwen in die beslissing toe.’   


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here