Klein gebaar, grote glimlach

‘Serve the City’ heeft de Jongerenvrijwilligersprijs 2020 van de gemeente Tilburg gewonnen.  ‘Serve the City Tilburg’ is een studentenvereniging die gelooft dat zij als organisatie een verschil kan maken in de universiteitsstad Tilburg. De vereniging, tien jaar geleden opgericht, bestaat uit studenten-vrijwilligers die ieder hun steentje willen bijdragen aan het mooier maken van de stad. Ze organiseren vrijwilligersprojecten waaraan studenten zowel alleen als met vrienden kunnen deelnemen. Volgens het bestuur van de vereniging willen veel studenten zich inzetten voor anderen, maar weten simpelweg niet waar te beginnen. ‘Serve the City’ geeft hen de kans vrijwilligerswerk te doen door veel verschillende activiteiten te organiseren voor hulpbehoevenden en minderbedeelden.

Voor het project ONS Soepje – een initiatief van Tilburgs’ raadslid Linda Oerlemans om gratis maaltijden uit te delen aan inwoners die het nodig hebben – leverde ‘Serve the City’ een paar weken iedere dag vrijwilligers om te helpen zowel in de keuken, als bij de administratie en de bezorging.
En deze zelfde Linda Oerlemans is vanwege haar soepactie genomineerd voor de eretitel ‘Brabander van het Jaar 2020’. De toekenning van deze bekroning is een initiatief van de publieke radio- en tv-zender Omroep Brabant. Tegen de omroep vertelt ze hoe klein haar soepactie begon: “Twee collega’s van mij waren ziek en daarom maakte ik een pan kippensoep voor hen. Wat ik over hield bood ik aan op FaceBook. Daar reageerden maar liefst 25 mensen op. Toen dacht ik, hier moet ik iets mee gaan doen.”
Tijdens de eerste coronagolf bracht ze met de studenten van ‘Serve the City’ elke dag zo’n 250 gratis bakjes soep naar mensen die ziek waren, tot de risicogroep behoorden of in de zorg werkten. Tweede Kerstdag zendt Omroep Brabant op TV uit wie Brabander van het Jaar 2020 wordt. Vorig jaar was dat Teun Toebes, de  21-jarige student verpleegkunde uit Best, vanwege zijn creatieve en humoristische acties om demente ouderen een glimlach te bezorgen. Ook al, net zoals met de studenten van ‘Serve the City: een klein gebaar, grote glimlach.

“Het is geweldig om met een klein gebaar deze mensen een glimlach te bezorgen.”

Een week lang hielpen de Tilburgse studenten bij het verhuizen van meubels voor de Voedselbank. De meubels kwamen uit het Prisma-gebouw van de universiteit, waar studenten een half jaar hebben gewoond. De relatief nieuwe meubels zijn door de universiteit geschonken aan mensen die het minder breed hebben. De Voedselbank in Tilburg zorgde ervoor dat de meubels een mooi plekje hebben gekregen bij de mensen die ze goed kunnen gebruiken.

Natuurlijk hielpen de studenten van ‘Serve the City’ tijdens de voorbije coronamaanden mensen die hulp nodig hadden. Ze deden boodschappen, hielpen bij het schoonmaken, pasten op de kinderen of begeleidden jongeren bij hun huiswerk.  

Groot succes was het wandelen met ouderen. De studenten vonden “het geweldig om met een klein gebaar deze mensen een glimlach te bezorgen.”

Het vijfkoppige bestuur van Serve the City – allen tussen de 21 en 23 jaar – nam de Jongerenvrijwilligersprijs 2020 in ontvangst.  Inmiddelsrichten deze vijf zich weer volop op hun studie, want er wordt elk jaar een nieuw bestuur gekozen.  Met trots hebben ze het stokje overgedragen.

De 21-jarige student hoger beroepsonderwijs verpleegkunde (vergelijkbaar met  de bacheloropleiding van een hogeschool in België) Teun Toebes uit Best (bij Eindhoven) is winnaar geworden van de Arno’s GoudenClownsneusprijs 2020 van de Stichting miMakkus, het opleidingsinstituut voor zorgprofessionals in Nederland.
“Teun Toebes ontwikkelt met prachtige creatieve en humoristische ideeën projecten om de mens met dementie geluksmomenten en een glimlach te bezorgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten