bron: Stad Genk - foto: Femma

Vanavond buigt de gemeenteraad zich onder meer over de keuze voor vier nieuwe straatnamen in nieuwe verkavelingen. Onder het motto ‘Meer vrouw op straat’ stelt het stadsbestuur voor drie van de vier straten een vrouwennaam voor. Een nieuwe verkaveling aan de Bretheistraat maakt dan weer kans op de naam ‘Glimlachstraat’. Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad wordt er, conform de wet, nog een openbaar onderzoek georganiseerd met het oog op een definitieve aanvaarding van de namen.

Meer vrouwen krijgen straatnaam

Net zoals wellicht elke gemeente moet ook Genk regelmatig op zoek naar nieuwe straatnamen. “Zo zijn onze diensten op zoek gegaan naar vier straatnamen in drie projectgebieden. Het gaat concreet om één nieuwe straat in projectgebied Mispelaer, twee nieuwe insteekstraten in gebied ‘Op ’t Stroep’ en tot slot nog een straat in het kader van een verkaveling nabij de Bretheistraat. Zoals het decreet bepaalt, gaan we voor suggesties steeds te rade bij onze cultuurdienst en Heemkring, die hun inspiratie halen uit de geschiedenis van de plek of Genk in het algemeen”, weet schepen Michaël Dhoore.

Drie straffe dames

Voor straatnamen wordt inderdaad vaak gekeken naar de geschiedenis en dat is in Genk niet anders. Vaak komen gemeenten dan uit bij verdienstelijke personen uit het verleden. “En dat hoeven lang niet altijd mannen te zijn,” vult schepen van Cultuur Anniek Nagels aan. “Jaren geleden heeft onze cultuurdienst al een lijst opgesteld met mogelijke illustere vrouwelijke Genkenaren, of vrouwen die een band hebben met onze stad en daarom in aanmerking komen voor een straatnaam. Zo heeft schrijfster Neel Doff (Keetje Tippel) een straatnaam en er zijn er nog enkele anderen zoals vrouwelijke landschapsschilders en religieuzen. We zijn blij dat we ook deze keer weer drie straffe dames kunnen voordragen.”

Voor het projectgebied Mispelaer wordt Jeanne Driessen voorgesteld, die in 1949 de allereerste vrouwelijke senator van Limburg was. Haar naam was eerder al weerhouden voor een straat (goedkeuring uit 2013) maar deze werd uiteindelijk niet gerealiseerd. Vandaar dat, nu de stad opnieuw in de omgeving van haar vroegere thuis (aan de Weg naar As) een straatnaam zocht, het vanzelfsprekend was haar terug op te pikken.

Voor projectgebied Op ’t Stroep, gelegen achter de begraafplaats van Genk-centrum worden namen voorgedragen met een duidelijke link naar die specifieke locatie. Johanna Vancosen, een illustere Genkse die haar naam meer dan 100 jaar geleden al gaf aan het zogenaamde ‘Kozenhuisje’, waar ze samen met haar man de toenmalige uitvaartzorg (‘lijkaflegging’) van Genk bedreef. Maria Vangeneugden ten tweede was een Genkse, woonachtig in de Nieuwstraat die een grote rol speelde in het leven van schrijfster Neel Doff.

Glimlach

“Voor de nieuwe straat aan de Bretheistraat is mijn voorstel om te opteren voor Glimlachstraat. Want ook straatnamen kunnen bijdragen aan de verzoeting van de samenleving. Ik hoop alvast dat zo’n straatnaam een glimlach kan teweegbrengen”, aldus schepen Anniek Nagels. Na de voorlopige vaststelling door de gemeenteraad vanavond, volgt nog een openbaar onderzoek. Als daaruit blijkt dat iedereen met deze voorstellen kan (glim-)lachen, zeg maar, dan zijn ze definitief aanvaard en kunnen ze worden toegekend.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here