Zonnepanelen op Mechelse stadsdaken dankzij burgerparticipatie
bron: Stad Mechelen - Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Er liggen sinds kort zonnepanelen op de daken een dienstencentrum en op twee sporthallen. Die werden volledig gefinancierd door burgers via 256 aandelen van energiecoöperatie Ecopower. De 198 zonnepanelen zorgen samen voor een jaarlijkse productie van 67.000 kWh en een CO2-reductie van zo’n 15 ton.

“Het gebruik van burgerparticipatie voor het bereiken van onze klimaatdoelen heeft heel wat voordelen”, begint schepen van klimaat Marina De Bie. “Het is de beste manier om inwoners te betrekken bij de aanpak van de klimaatcrisis in het algemeen en projecten van de stad daarrond in het bijzonder. We zetten hiermee ook de gezamenlijke inspanningen in de verf. We kunnen de CO2-uitstoot namelijk enkel terugdringen met gezamenlijke inspanningen, zoals deze. Bovendien geven we Mechelaars hiermee de kans om mee eigenaar te worden van de groene energie die in hun stad wordt opgewekt. De instapkost van 250 euro is haalbaarder dan een eigen investering in bijvoorbeeld zonnepanelen. Nu een spaarrekening nauwelijks nog iets oplevert, kan dat ook financieel een interessante keuze zijn.”

Mechelse zonnestroom
Het VEB (Vlaams Energiebedrijf) werkte een raamcontract uit voor het plaatsen van zonnepanelen met burgerparticipatie bij openbare besturen, scholen en andere publieke diensten. Stad Mechelen startte het initiatief ‘Zonneklaar’, dat gebruik maakt van dit raamcontract om in samenwerking met energiecoöperatie Ecopower zonnepanelen te leggen op drie publieke daken.

Het merendeel van de geproduceerde zonnestroom wordt rechtstreeks ter plaatse gebruikt in de publieke gebouwen. Dat zijn in dit geval lokaal dienstencentrum Den Abeel van Zorgbedrijf Rivierenland en de sporthallen Appelaar en Arena, die beheerd worden door AGB SAM. Zij nemen de lokaal geproduceerde elektriciteit af aan een voordelig tarief.

Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die ook klant zijn. De verwachte jaarlijkse productie is voldoende om ongeveer 33 Ecopower-huishoudens (of 19 gemiddelde Vlaamse huishoudens) van zelfgeproduceerde, Mechelse zonnestroom te voorzien. Met deze zonnepanelen zal de stad naar schatting jaarlijks 15 ton CO2 besparen.

“We zijn heel blij met de samenwerking met het Mechelse stadsbestuur,” duidt Margot Vingerhoedt van Ecopower. “Het biedt ons de kans om bijkomende lokale zonnestroom te produceren die volledig eigendom is van burgers. Dankzij deze coöperatieve aanpak creëren we dubbele lokale meerwaarde: niet enkel de groene stroom maar ook de financiële meerwaarde vloeien terug naar de Mechelaars.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten