bron: Stad Aarschot - Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

Aarschot wil vergroenen en het energieverbruik van de stad verlagen. Daarom zet de stad nu volop in op het energiezuiniger maken van de stadsgebouwen.

Duurzaamheid

Tijdens het voorbije voorjaar rondde de stad de energiescreening van haar gebouwen af. Burgemeester Gwendolyn Rutten legt uit waarom: “Aarschot wil haar steentje bijdragen en het energieverbruik op haar grondgebied verlagen. Daarom kiest de stad voor investeringen die het energieverbruik van haar gebouwen doen dalen. Uit de screening bleek dat de volgende gebouwen het meest geschikt zijn om dat plan te realiseren: het cultureel centrum, de bibliotheek, het museum, het zorgcentrum en het Stedelijk Sportcentrum Demervallei.”

OEPC

“De beste manier om zo veel mogelijk energie te besparen is door een energieprestatiecontract (EPC) met een energy service company (esco) af te sluiten. De besparingsmaatregelen zijn heel uiteenlopend, van het plaatsen van zonnepanelen en het uitvoeren van stookplaatsrenovaties tot isoleren en relighting”, zegt schepen van Energie en Omgeving Bert Van der Auwera. “Omdat dit een ingewikkeld proces is laat Aarschot zich begeleiden door het ingenieursbureau Ingenium. Het onderhoud van de gebouwen is in het contract inbegrepen. We spreken daarom niet van een EPC, maar van een OEPC (onderhouds- en energieprestatiecontract).”

Meerjarenplan

Isabelle Dehond, schepen van Leefmilieu en Klimaat: “Het energiezuiniger maken van de stadsgebouwen past in het meerjarenplan 2020 – 2025. Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen zetten we in op hernieuwbare energie. In september zette Aarschot al een grote stap richting een groenere stad door zonnepanelen op het dak van het politiecommissariaat te plaatsen. In 2021 volgen de gebouwen van de stad het goede voorbeeld.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here