ICC Gent zet deze winter deuren open voor coronaveilige opvang daklozen
bron: Stad Gent

Om de daklozenopvang deze winter coronaveilig te organiseren, is de Stad Gent op zoek gegaan naar een grotere locatie als alternatief voor de twee inloopcentra. Het ICC sprong in de bres: overdag en ’s avonds kunnen daklozen er terecht voor een maaltijd en douche. ’s Nachts zijn er 100 bedden beschikbaar op 3 andere locaties in de stad.

De coronamaatregelen hebben ook een impact op de organisatie van de daklozenopvang. Om voldoende afstand te garanderen, ging de stad op zoek naar een grotere locatie als alternatief voor de inloopcentra in de Pannestraat en de Oude Houtlei. Hulp kwam uit verrassende hoek: het International Convention Center (ICC), in andere tijden dé plaats voor beurzen en evenementen, bood zijn locatie aan. Vanaf 16 november 2020 tot en met 28 maart 2021 kunnen er op elk moment 65 daklozen terecht voor dag- en avondopvang, 7 op 7. Ze krijgen er een warme maaltijd of soep, kunnen er douchen en hun was doen. Voor gezinnen is er een afgescheiden ruimte.

Het inloopcentrum wordt uitgebaat door CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) Oost-Vlaanderen. Samen met stadsmedewerkers leggen ze morgen, op zaterdag 14 november 2020, de laatste hand aan het werk om een deel van het ICC om te bouwen tot inloopcentrum.

‘Ik ben dankbaar dat het congrescentrum zich solidair toont met wie dak- of thuisloos is. Aangezien veel winkels, organisaties en de horeca gesloten zijn, is de situatie voor daklozen bijzonder moeilijk. De openingsuren van het inloopcentrum stemmen we daarom af op de nachtopvang. We zorgen de klok rond voor een warme plek’, aldus Rudy Coddens, schepen van Sociaal Beleid.

‘De afgelopen maanden waren intensief voor de kwetsbare mensen die wij helpen én voor onze medewerkers. We bundelen nu onze krachten nog meer en we geloven dat het ICC een mooie uitvalsbasis is om dak- en thuisloze mensen veilig en warm te blijven opvangen de komende maanden’, vertelt Lieselot Nuytten, verantwoordelijke inloopcentrum ICC CAW Oost-Vlaanderen.

100 bedden in nachtopvang

Ook ’s nachts is er opvang voor dak- en thuislozen. Tijdens de eerste coronagolf breidde de Stad Gent het aantal plaatsen in de nachtopvang al uit naar het winterregime van 100 bedden. Die plaatsen blijven gegarandeerd tot en met 28 maart 2021. De bedden zijn verdeeld over drie locaties: in het Prinsenhof (40), Nieuwland (40) en bij Huize Triest (20). Omdat het winterplan van start gaat, opent de nachtopvang ook vroeger de deuren, om 20 uur in plaats van 21 uur. Aangezien het inloopcentrum in het ICC geopend blijft tot 20 uur, wil dat zeggen dat er 24 op 24 en 7 op 7 opvang is voorzien.

Voor daklozen met zorgnoden ging de Stad Gent een samenwerking aan met Zorgdorpen vzw. Hierbij worden mensen uit de nachtopvang heel intensief begeleid richting een duurzame oplossing.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten