bron: persbureau IPS - Afbeelding van 13smok via Pixabay

Onderzoekers aan de Universiteit van Yale hebben een eiwit ontdekt dat helpt beschermen tegen de ziekte van Lyme. De vondst betekent mogelijk een doorbraak in de strijd tegen de ziekte, die kan worden overgedragen door een tekenbeet.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die besmet zijn met de bacterie “Borrelia burgdorferi”. Het verloop van de ziekte verschilt van persoon tot persoon, maar in ernstige gevallen kan de infectie zich verspreiden naar het hart, de gewrichten, het zenuwstelsel en andere organen.

Voor de studie onderzocht het Yale-team de interactie van meer dan duizend genen met verschillende stalen van de bacteriën. Ze ontdekten zo dat het eiwit Peptidoglycan Recognition Protein 1 –  kortweg PGLYRP1 – werkt als een vroeg waarschuwingssignaal voor het immuunsysteem wanneer het wordt blootgesteld aan de bacteriën.

Muizen

Muizen zonder PGLYRP1 bleken na blootstelling aan de bacterie veel zieker dan muizen met het eiwit, en ze vertoonden ook tekenen van schade aan het immuunsysteem.

“Het vermogen van mensen stimuleren om meer van dit eiwit te maken zou kunnen helpen bij het bestrijden van infecties”, zegt Erol Fikrig, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit van Yale.

Fikrig en zijn collega’s onderzoeken nu of mensen met hogere niveaus van PGLYRP1 minder vatbaar zijn voor infectie. Dat zou helpen verklaren waarom sommige besmette individuen het veel beter doen dan andere patiënten.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here