Een nieuw, slim en emissieloos systeem voor openbaar vervoer
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Persbureau Eindhoven

Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen willen een zogenaamde Brainportlijn ontwikkelen. De Brainportlijn is een nieuw, slim en emissieloos systeem van openbaar vervoer ( OV-systeem), waarin ‘pods’ (gondels) van verschillende omvang over vrije rijbanen rijden, langs overstappunten bij uitvalswegen en rond bestaande OV-knopen. Er wordt gebruik gemaakt van sensortechnologie, autonomous driving en van bewezen technologie, zoals platooning. Platooning zijn voertuigen die coöperatief rijden op korte afstand van elkaar (minder dan 1 seconde) op basis van technologie van geautomatiseerd (autonoom) rijden. Het is een flexibel systeem omdat het niet met rails aan een route gebonden is. Het is daarom makkelijk op te schalen en zo inzetbaar in kleinere steden, maar ook in grotere metropolen, overal ter wereld. Dit biedt grote economische kansen voor het bedrijfsleven in Brainport Eindhoven, dat de Brainportlijn ontwikkelt, en draagt bij aan het internationale imago van Nederland als voorloper van innovatieve smart & green mobility toepassingen. Het project voor een Brainportlijn is ingediend bij het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om in aanmerking te komen voor een bijdrage van ruim 1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. De Brainportlijn kan stapsgewijs worden ingevoerd in de periode tot 2030.

Dit nieuwe innovatieve vervoersysteem moet alle Brainportcampussen rondom Eindhoven met elkaar en met regionale werklocaties verbinden en via Eindhoven Centraal Station ook met nationale en internationale economische centra. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en Brainport Development zijn de initiatiefnemers van het plan dat gesteund wordt door het bedrijfsleven en kennisinstellingen uit Brainport Eindhoven.

Bijdrage van 1 miljard euro uit het Nationaal Groenfonds nodig

In september maakte het kabinet bekend dat het Nationaal Groeifonds 20 miljard euro zal bevatten. Uit het fonds kunnen projecten worden gefinancierd die een bijdrage leveren aan de versterking van het duurzame verdienvermogen van Nederland op lange termijn.

Noord-Brabant’s provinciebestuurder Christophe van der Maat vindt het Nationaal Groenfonds een enorm goede zet van het kabinet: “Het is heel belangrijk dat we vooruit blijven kijken in Nederland. Er zit veel creativiteit, ondernemerschap en innovatievermogen in ons land, wat met het Groeifonds wordt geactiveerd. Wij hebben alvast ons huiswerk gedaan en dit bid gemaakt, dat volgens ons naadloos aansluit op de doelen van het fonds. We verbeteren met de Brainportlijn niet alleen de bereikbaarheid van, naar en tussen economische toplocaties in de economische motor van het zuiden, maar het systeem werkt ook als aanjager voor de mobiliteitstransitie in Brabant – en levert bovendien geld op. Volgens de maatschappelijke kosten-batenanalyse levert het na aftrek van kosten zo’n 150 miljoen euro op.”


Groei regio Eindhoven: 70.000 nieuwe banen en ruim 60.000 woningen tot 2040

Voor de regio Eindhoven is de Brainportlijn geen overbodige luxe: tot 2040 komen er 70.000 banen bij en worden ruim 60.000 woningen in het stedelijk gebied gebouwd, waaronder 6000 in het stationsgebied rond Eindhoven Centraal. Zo verbindt Brainportlijn de economische hotspots binnen de regio aan elkaar, maar versterkt het ook de verbindingen met economische centra zoals Amsterdam en Rotterdam én belangrijke Europese regio’s zoals bijvoorbeeld Düsseldorf, Aken en Brussel.

“Alles komt hier samen: vervoer, banen en duurzaamheid.”

Volgens de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers is de Brainportlijn veel meer dan een mobiliteitssysteem: “Met het ontwikkelen, realiseren, vermarkten en exporteren van dit innovatieve mobiliteitssysteem gaan we banen creëren! Elke ontwerp-, ontwikkel-, test- en implementatiestap genereert lessen, ontwikkelingen, diensten en producten die kunnen worden vermarkt in binnen- en buitenland. Dat geeft werkgelegenheid op alle opleidingsniveaus, variërend van voertuigtechnologie, infra-ontwikkeling, onderliggende technieken en nieuwe mobiliteitsdiensten. Zo werken we actief aan de noodzakelijke innovaties en ontwikkelingen die ons land verder brengen in de mobiliteits- en energietransitie. Alles komt hier samen: vervoer, banen en duurzaamheid.”

“Deze investering past binnen de ambitie om onze internationale toppositie verder uit te bouwen.”

Volgens Hans de Jong, president van Philips Nederland en bestuurslid van de Stichting Brainport, biedt de Brainportlijn een unieke mogelijkheid om sterk innovatief in te zetten op het snijvlak van hightech maakindustrie en automotive industrie: “Brainport Eindhoven is een van de straalmotoren van de Nederlandse economie. De technologie die in deze regio wordt ontwikkeld en geproduceerd, maakt oplossingen mogelijk voor wereldwijde maatschappelijke thema’s, zoals digitale zorg, slimme mobiliteit, en alternatieve energieopwekking. Die oplossingen zijn van wereldklasse, de bereikbaarheid van de regio moet dat ook zijn. Deze investering past binnen de ambitie om onze internationale toppositie verder uit te bouwen. Dat doen we samen: publiek én privaat, dat is de kracht van Brainport.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten