Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Pavel Karásek via Pixabay

PSV is de eerste voetbalclub in Nederland die UV-C desinfectieverlichting in gebruik neemt om het coronavirus buiten de deur te houden. De topclub kampt al weken met de uitval van opvallend veel  spelers die besmet zijn geraakt.

De leverancier van de desinfecterende UV-C-verlichting in de kleedkamers en medische ruimte van het Philips Stadion en op de PSV Campus De Herdgang, het trainingscomplex, is Signify, van oudsher een divisie van Philips en sinds 2016 een zelfstandige beursgenoteerde producent van lichtbronnen.  

Het bedrijf heeft onlangs een hele reeks nieuwe oplossingen met desinfecterend UV-C-licht gelanceerd voor de professionele markt in de Benelux. Een studie van de Universiteit van Boston heeft volgens Signify uitgewezen dat de UV-C-lichtbronnen bijzonder doeltreffend zijn in de strijd tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, is daarvan nog niet overtuigd.
Vanwege de goede resultaten van de studie van de Amerikaanse universiteit vroeg PSV aan Signify om UV-C desinfectieverlichting te installeren in enkele binnenruimtes in het stadion en in een aantal ruimtes in het trainingscomplex. In totaal gaat het bedrijf 15 UV-C desinfecterende upper air-armaturen plaatsen. Drie daarvan in de kleedkamers van de thuisploeg en drie in die van de bezoekende ploeg in het Philips Stadion. Ook worden er nog eens vijf in de kleedkamers en vier in de medische ruimte van PSV Campus De Herdgang geïnstalleerd.

Volgens Signify breekt de verlichting het DNA van micro-organismen af

Volgens een toelichting van Signify breekt de UV-C verlichting het DNA of het RNA van micro-organismen af, inclusief dat van virussen en bacteriën, waardoor deze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en onschadelijk worden. UV-C desinfecterende upper air-armaturen zijn te gebruiken terwijl er mensen in de ruimte zijn. Ze desinfecteren continu de lucht die door middel van natuurlijke convectie naar de bovenste luchtlagen stroomt. De gedesinfecteerde lucht stroomt op eenzelfde wijze terug naar de lagere luchtlagen in de kleedkamer en vermengt zich daar weer met de lucht. De armaturen zijn uitgerust met afscherming en optische bescherming om blootstelling aan de UV-C-lichtbron te voorkomen, zodat spelers zich onbezorgd kunnen omkleden, aldus Signify.

Vanwege veiligheidseisen vergt UV-C-verlichting een deskundige installatie

Om aan de veiligheidseisen te voldoen, vergt UV-C-verlichting een deskundige installatie en certificering. Daarin adviseert Livingprojects, partner van Signify. “Een UV-C-installatie moet voldoen aan belangrijke veiligheidseisen. Daarom is een vakkundig advies bij de aankoop van UV-C-verlichting essentieel. Wij maken licht- en stralingsberekeningen door middel van specifieke software. Wanneer de UV-C unit door PSV is geïnstalleerd, kunnen we meten, certificeren en adviseren over een juist gebruik. Daarom krijgt de daarvoor aangewezen persoon bij PSV ook uitleg en een certificaat voor het werken met UV-C licht”, aldus Michael Sebregts van Livingprojects. De installatie van de desinfecterende UV-C-verlichting zal in de loop van deze maand plaatsvinden.

“Trots dat we PSV, vooraanstaande eredivisieclub uit onze thuisstad, kunnen helpen.”

Volgens Frans Janssen, commercieel directeur van PSV, is het waarborgen van de gezondheid van spelers enorm belangrijk en essentieel voor de voortgang van wedstrijden. Daarom willen wij hen, en de spelers van onze tegenstanders, zo goed mogelijk beschermen.”

Hellen van der Plas, Market Leader van Signify’s organisatie in de Benelux, zegt een groeiende behoefte te zien aan desinfectiemethodes vanuit een brede groep organisaties. “We zijn trots dat we nu uitgerekend PSV, vooraanstaande eredivisieclub uit onze thuisstad, kunnen helpen om de spelers extra te beschermen.” PSV mist de laatste weken bijna een derde van de spelers van de selectie vanwege besmetting met het coronavirus. Het verzocht daarom de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) om de laatste voorlaatste wedstrijd tegen ADO Den Haag uit te stellen en te verplaatsen na kerstmis. Maar de KNVB gaf daaraan geen gehoor. De uitval van zoveel belangrijke spelers in combinatie met een druk wedstrijdschema heeft volgens trainer-coach Roger Schmidt ook een rol gespeeld bij de slechte prestaties van de eredivisieclub in de Europa League.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here