Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Dat het bestrijden van het coronavirus leidt naar grotere inventiviteit en flexibiliteit van ondernemingen bewijzen maar weer eens twee bedrijven in Eindhoven en omgeving. Demcon, een high- end technologieleverancier van producten en systemen in Best ontwikkelde in drie weken tijd een nieuw beademingssysteem voor coronapatiënten en ontving daarvoor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2020. Een andere onderneming, Focus Technologies in Eindhoven, ontwierp een ‘social distance sensor’ (SDS) die bezoekers en medewerkers van bedrijven helpt veilige afstand te bewaren door hen een waarschuwing te geven wanneer hun onderlinge afstand kleiner wordt dan 1.5 meter.

De ontwikkeling van nieuwe beademingsapparatuur door Demco was een grensoverschrijdende samenwerking. Het bedrijf won daarmee de prijs voor bijzondere innovaties in de grensoverschrijdende economie en versloeg daarmee 28 andere kandidaten.
“Al dertien jaar reiken we de prijs uit, maar nooit eerder in zulke uitdagende tijden als nu”, vertelt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handels Kamer (DNHK), doelend op de coronacrisis. “Demcon is een perfect voorbeeld van hoe bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en in recordtijd oplossingen bieden dankzij een binationale aanpak”. Partners uit beide landen waren betrokken bij de ontwikkeling van het DemcAir beademingssysteem. Demcon maakte al eerder een beademingsmodule, maar dat was geen compleet apparaat. Deze module was wel de basis voor een doorontwikkeling naar het nieuwe apparaat.
Demco werd ten tijde van de coronacrisis rechtstreeks door de Nederlandse minister van Volksgezondheid benaderd met het verzoek 500 beademingsapparaten te leveren in acht weken. Dat is gelukt door dag en nacht samen met de toeleveranciers door te werken.  
Bij Demcon werken 750 mensen in Best, Enschede, Groningen, Münster in Duitsland en Singapore. Het bedrijf heeft wereldwijd klanten.  

Op het werk een veilige afstand houden van 1.5 meter is niet gemakkelijk

Een veilige afstand van 1.5 meter houden is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer men zich daarnaast probeert te concentreren op een activiteit of werk. Het is belangrijk dat er gehoor wordt gegeven aan de richtlijnen zodat het corona-virus geen kans krijgt en we elkaars gezondheid beschermen. De door Focus ontwikkelde Social Distance Sensor (SDS) helpt daarbij.

De SDS bestaat uit Tags. De Tag is een kleine sensor die makkelijk draagbaar is met een lanyard of armband om de bovenarm. Deze Tag meet zijn afstand tot elke andere Tag en wanneer de gemeten afstand kleiner is dan 1.5 meter geeft de Tag een licht-, geluid- of trilsignaal, of een combinatie ervan. De sensor werkt op basis van Ultra-Wideband-technologie. Het Ultra-Wideband signaal bestaat uit hoogfrequente korte pulsen en interfereert daardoor niet met andere draadloze signalen. Hierdoor is het accurater en betrouwbaarder dan andere draadloze protocollen zoals Bluetooth of wifi.

Ook in gezinsverband te gebruiken

Met behulp van pairing modules is het mogelijk Tags te koppelen zodat deze geen signaal geven wanneer een gekoppelde Tag binnen 1.5 meter komt. Op deze manier kunnen medewerkers die veelvuldig samen moeten werken toch aan de slag zonder dat hun Tags op elkaar reageren. Daarnaast biedt deze functie echtparen en gezinnen de mogelijkheid gezamenlijk op te trekken binnen 1.5 meter van elkaar.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here