Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Vier startups van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn genomineerd voor de Academic Startup Wedstrijd ‘Beste academische startup van Nederland.’ Samen met zestien andere startups zijn ze geselecteerd uit maar liefst 57 inzendingen. De genomineerde startups zijn verantwoordelijk voor state-of-the-art en baanbrekende innovaties op verschillende gebieden, waaronder Life Sciences, Health, High Tech, Energie, Logistiek en Agrifood. De finalisten zijn geselecteerd op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de betrokken technologie, het potentieel van hun bedrijfs- en winstmodel en de samenstelling van het startup-team.Volgende maand zal een professionele jury tien winnaars uit de lijst van finalisten kiezen.  

De winnaars kunnen een jaar lang aanspraak maken op de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ en krijgen toegang tot speciale workshops en een groot nationaal en internationaal netwerk van ervaren ondernemers en onderzoekers. De startups zullen ook deelnemen aan een online incubator-missie naar de Verenigde Staten, aangeboden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze missie zal de startups kennis laten maken met de nieuwste technologie en zakelijke innovaties in hun vakgebied, terwijl ervaren ondernemers hen alle ins en outs van zakendoen in de Verenigde Staten bijbrengen. De winnaars krijgen ook de kans om door te stromen van startup naar scale-up.

Vier genomineerde Eindhovense teams: DOEL 3, Lusoco, NC Biomatrix en Taylor.

DOEL 3
Artsen en verpleegkundigen in ontwikkelingslanden kunnen hun patiënten niet op tijd helpen, omdat ze niet over de benodigde mensen, opleiding en apparatuur beschikken. DOEL 3 identificeert en ontwikkelt data gestuurde gezondheidstechnologieën vanuit een perspectief van samenwerking en eerlijke data. Deze technologieën worden gecombineerd tot een geïntegreerde en gebruiksvriendelijke digitale tool voor gezondheidswerkers.

Lusoco
Lusoco produceert glas dat overdag energie oogst en ‘s nachts licht afgeeft. Het gebruik van fluorescerende kleurstoffen om zonlicht en licht te absorberen en dit naar aan de rand bevestigde zonnecellen te leiden, is de sleutel van de technologie.

NC Biomatrix
74 tot 85% van de bevolking heeft minstens één keer in zijn leven last van rugpijn, waarvan de meest voorkomende oorzaak een degeneratieve schijfaandoening is. Het innovatieve product van NC Biomatrix is ​​een medische therapie die in staat is de natuurlijke biomechanica van de wervelkolom te herstellen en de veel voorkomende oorzaak van lage rugpijn te verlichten.

Taylor
Taylor ontwikkelt en levert micro-elektronica voor de PV-industrie. Met het product van Taylor zijn PV-installaties op commerciële schaal veiliger en sneller te ontwerpen, bouwen en onderhouden, terwijl ze een hoger investeringsrendement opleveren. Taylor levert haar producten rechtstreeks aan fabrikanten van zonnepanelen voor integratie in de aansluitdoos van de module.

Academic Startup Competition

De Academic Startup Competition, die nu voor de tweede keer wordt georganiseerd, is een gezamenlijk initiatief van de Academie voor Technologie en Innovatie (AcTI), Techleap en de Vereniging van Universiteiten in Nederland. Techleap is een door de overheid gefinancierde non-profitorganisatie die helpt bij het kwantificeren en versnellen van het tech-ecosysteem van Nederland, mensen en hun technologiebedrijven in staat stellen om op te schalen met programma’s en initiatieven om de toegang tot kapitaal, markt en talent te verbeteren.
Het doel van de wedstrijd is om de zichtbaarheid te vergroten van baanbrekende innovaties die aan Nederlandse universiteiten worden ontwikkeld. AcTI, Techleap en de universiteiten bundelen in dit initiatief hun krachten om een ​​zo sterk mogelijk academisch startup-ecosysteem te ontwikkelen, waardoor excellente Nederlandse wetenschappelijke kennis kan worden benut om nieuwe producten en diensten te creëren. Dit zal de grootst mogelijke impact hebben die de wetenschap kan hebben op de samenleving.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here