Heeft tbc-vaccin effect op corona?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto mohamed Hassan via Pixabay

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is samen met de academische ziekenhuizen in Nederland aan het onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) de kans op infectie met het coronavirus (COVID-19) verkleint of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt. In totaal worden 7000 kwetsbare ouderen boven de zestig jaar in het onderzoek geïncludeerd. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet.

“Het vaccin geeft het afweersysteem een oppepper.”

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming biedt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen. Het is echter nog niet wetenschappelijk vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. “Het vaccin geeft het afweersysteem als het ware een oppepper, waardoor het beter raad weet met ziekteverwekkers waar het vaccin niet in eerste instantie voor bedoeld was. Zo blijkt het BCG-vaccin bijvoorbeeld iets beter te beschermen tegen griep. Of het ook enige bescherming biedt tegen COVID-19 is nog onduidelijk. Maar daar moet dit onderzoek ons duidelijkheid over geven”, legt internist-infectioloog dr. Heidi Ammerlaan van het Catharina Ziekenhuis uit.
“Als het BCG-vaccin inderdaad de kans op een infectie verkleint of als het leidt tot een milder verloop van de ziekte, dan geeft dat hoop voor de toekomst. Want het zal nog even duren voordat één van de vaccins die specifiek ontwikkeld worden om het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen ook daadwerkelijk in de klinische praktijk kan worden geïmplementeerd”, aldus dr. Ammerlaan.

Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht

Voor deze placebo-gecontroleerde studie worden kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder benaderd om deel te nemen via het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn. In de studie wordt naar twee primaire eindpunten gekeken:
(a) het aantal coronabesmettingen dat optreedt, óf
(b) het optreden van luchtweginfecties (inclusief COVID-19)
waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is. Om zo snel mogelijk resultaten te hebben worden er de komende twee maanden door de deelnemende ziekenhuizen tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen gerekruteerd, die gedurende 6 maanden na vaccinatie gevolgd worden. Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Het meest toegediende vaccin ter wereld

Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt om tuberculose te voorkomen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het vaccin als bewezen veilig wordt gezien en dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn. Daarnaast komt er steeds meer bewijs dat het BCG-vaccin het immuunsysteem stimuleert en daardoor beschermt tegen luchtweginfecties in het algemeen.
Het onderzoek is opgezet door het Universitair Medisch Centrum Utrecht met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is gefinancierd door een ZonMw-subsidie van € 8.5 miljoen. ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis. Het levert hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau. Bovenregionale speerpunten zijn oncologie (met het Catharina Kanker Instituut, waarin een radiotherapie-afdeling) en hart- en vaatziekten (met het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland). Regionale speerpunten zijn obesitas en nierziekten. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar.Het is een van de vier niet-universitaire ziekenhuizen in Nederland dat bevoegd is open hart chirurgie uit te voeren. Als opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen heeft het nauwe banden met het Academisch Ziekenhuis Maastricht en met de Technische Universiteit Eindhoven. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 11 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam. Het Catharina Ziekenhuis is tevens lid van Santeon, een samenwerkingsverband van zeven grote topklinische ziekenhuizen in Nederland, gericht op kwaliteitsverbetering en innovatie.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten