bron: persbureau IPS - Afbeelding van Jeyaratnam Caniceus via Pixabay

De covid-19-pandemie heeft geleid tot 120 technologische innovaties in Afrika die zijn getest of al worden ingezet, blijkt uit een analyse van de WHO. Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria en Rwanda bleken het meest innovatief.

Uit de studie van de Wereldgezondheidsorganisatie naar duizend nieuwe en aangepaste technologieën die wereldwijd zijn ontwikkeld als antwoord op covid-19, bleek dat 12,8 procent daarvan ontwikkeld is in Afrika. Het gaat dan onder meer om innovatieve oplossingen op het gebied van surveillance, contactonderzoek, het creëren van draagvlak, behandeling, laboratoriumsystemen en infecties en preventie en controle.

Levensreddende technologie

Van de Afrikaanse oplossingen was bijna 58 procent gebaseerd op ICT, 25 procent op 3D-printing en 10,9 procent op robotica. Enkele ICT-innovaties zijn Whatsapp-chatbots in Zuid-Afrika, zelfdiagnose-tools in Angola, een coronamelder (app) in Ghana en een tool om informatie te verstrekken via mobiele telefoons in Nigeria.

Dertien procent van de innovaties was afkomstig uit Zuid-Afrika, 10 procent uit Kenia, 8 procent uit Nigeria en 6 procent uit Rwanda.

“Covid-19 is de ernstigste gezondheidsuitdaging in een generatie tijd, maar het is ook een kans om innovatie, vindingrijkheid en ondernemerschap te stimuleren op het gebied van levensreddende technologie”, zegt Matshidiso Moeti, WHO-regiodirecteur voor Afrika.

“Het is geweldig om te zien hoe jongeren op dit continent hun energie besteden aan de strijd tegen covid-19. Er zijn unieke oplossingen ontstaan, zoals tools op zonne-energie om contactloos handen te wassen en mobiele applicaties die inspelen op de groeiende connectiviteit in Afrika.”

Afrika ten zuiden van de Sahara

Volgens de World Intellectual Property Organization is in meer ontwikkelde economieën meestal ook de sterkste innovatiekracht aanwezig. Sommige economieën doorbraken dit patroon echter door veel beter of slechter te presteren dan verwacht.

Afrika ten zuiden van de Sahara presteerde boven verwachting, gezien het niveau van ontwikkeling. Uit een studie van de Wereldbank bleek eerder dat Afrikaanse landen, met 0,01 procent per hoofd van de bevolking, veel minder investeren in innovatie dan rijke landen. Het continent laat daarmee veel potentieel liggen, zegt de bank.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here