Vertrouwen in overheden neemt toe op vlak van aanpak coronacrisis
bron: UAntwerpen

Bijna de helft van de deelnemers aan de Grote Coronastudie heeft sinds kort weer meer vertrouwen in de manier waarop de verschillende overheden de coronacrisis aanpakken.

De tweewekelijkse grootschalige enquête is een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) zorgt voor een financieel duwtje.

Vertrouwen neemt toe

Al van in het begin polsen de makers naar het vertrouwen dat de burger heeft in de aanpak van de coronacrisis door de verschillende overheden. Tot dusver ging dat vertrouwen overwegend in dalende lijn, maar daar kwam tijdens de meest recente bevraging, op 20 oktober, verandering in.

“Bijna de helft van de deelnemers zegt dat het vertrouwen in de overheden in het algemeen gestegen is”, legt Jonas Crèvecoeur (KU Leuven) uit. “Vooral het vertrouwen in de federale overheid heeft een boost gekregen. Voor de eerste keer in deze crisis gaat zij er op vooruit. De vorming van de nieuwe federale regering, die ook overwegend positieve commentaar kreeg op de manier van communiceren, is daar vanzelfsprekend niet vreemd aan.”

Een verdere analyse toont ook aan dat het vertrouwen in de wetenschappelijke experts opnieuw in stijgende lijn gaat. “Onze respondenten hebben van in het begin van de crisis veel vertrouwen in de wetenschappers, maar in september was er een dipje”, aldus Beutels. “Dat had allicht te maken met de meningsverschillen in het expertenorgaan Celeval, tussen voor- en tegenstanders van versoepelingen. Sinds de hospitalisaties steil zijn beginnen klimmen, komen deze meningsverschillen minder ter sprake in de media.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten