Geen biertje tappen maar ouderen verzorgen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Gerd Altmann via Pixabay

Kroegbazen, obers, barkeepers, serveersters, bedrijfsleiders, dj’s, koks, schoonmakers. Honderden werkloze horecamedewerkers uit Breda en omgeving hebben zich het voorbije weekeinde aangemeld om tijdens hun gedwongen sluiting vanwege de coronacrisis de ouderenzorg in West-Brabant te ontzorgen. Het is nu al een zeer geslaagde actie van de Bredase afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Welzijns- en zorgorganisatie Surplus. Surplus neemt zolang de horecamedewerkers vanwege de coronasluiting thuis zitten de loonkosten van de horecaondernemers over. Door deze unieke samenwerking ontstaat bij de horecaondernemers verlichting in hun (loon)kosten en krijgt zorgverlener Surplus er extra, betaalbare handjes bij.

De actie is pas vrijdag van start gegaan met een oproep van beide organisaties. Marijn van Dijke en Johan de Vos van KHN Breda zijn maar wat trots op deze samenwerking en de massale animo van hun collega’s uit de branche. Ze hopen dat hun initiatief landelijk wordt opgevolgd.

Net als alle andere zorgorganisaties zoekt ook Welzijns- en zorgorganisatie Surplus constant naar nieuwe medewerkers. Zeker nu  de gevolgen van corona groot zijn binnen de zorg. ’Corona vraagt veel van ons allemaal, in het bijzonder ook van onze medewerkers’, zegt Anton van Mansum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Surplus. ‘Onze zorgmedewerkers willen we maximaal inzetten voor de dagelijkse zorgtaken en zeker in deze coronatijd zo min mogelijk belasten met andere taken. Deze taken kunnen namelijk ook gedaan worden door niet-zorgmedewerkers. Vandaar deze samenwerking.’

“Deze samenwerking betekent voor veel collega’s wellicht de overleving van deze crisis.”

Surplus zoekt medewerkers die haar bewoners een fijne dag willen geven en de horecaondernemers willen een situatie creëren waarin hun medewerkers aan de slag blijven. ‘We zijn als KHN Breda enorm blij dat we deze kans geboden krijgen om ons steentje bij te dragen aan deze crisis. Het is voor ons als horeca een enorme kans om ons personeel niet kwijt te raken, maar juist tijdelijk te kunnen onderbrengen. We kunnen eigenlijk niet uitleggen wat het voor ons als horecaondernemers betekent dat we enerzijds onze mensen kunnen helpen met tijdelijk werk, en dan juist in de zorgsector en anderzijds weten dat als we weer open mogen, dat onze mensen er dan weer gelijk zijn voor ons. Deze samenwerking betekent voor veel collega’s van ons wellicht de overleving van deze crisis.’

Horecamedewerkers krijgen drie gratis opleidingen

Surplus kijkt naar de horecamensen die zich aanbieden wat ze kunnen en wat ze zelf willen.  Vanuit deze gecombineerde blik wordt beoordeeld waar de horecamedewerkers het beste tot hun recht kunnen komen. De welzijnsorganisatie biedt drie verschillende opleidingen gratis aan, voor de functies ‘Ondersteuner Wonen en Huishouden’, ‘Ondersteuner Zorg en Wonen’ en ‘Helpende Extra.’ Na een korte, ongeveer een week durende opleiding, kunnen ze direct aan de slag binnen één van de woonzorgcentra of binnen één van de thuiszorgteams van Surplus. Zo’n opleiding in deze specifieke situatie kan worden gezien als een soort introductieweek om er zo snel en goed mogelijk achter te komen wat iemand leuk vindt om te doen en mensen de nodige kennis bij te brengen. ‘’Het tijdelijke karakter en de opstelling van Surplus hierin zijn het grootste deel van het succes,’’ verklaren Van Dijke en De Vos.

De Bredase bestuursleden hopen op deze wijze aan Nederland te laten zien dat de horecamensen ondanks hun benarde situatie hun verantwoordelijkheid massaal willen nemen. “Dit ook vanuit het oogpunt dat horecamensen van nature al zorgzaam zijn voor gasten. De zorg staat onder druk tijdens deze crisis. Wij willen met al die honderden collega’s zo snel mogelijk ondersteuning bieden voor de zorg voor onze ouderen. Onze ouderen hebben recht op een mooie oude dag, hopelijk kunnen we zo ons steentje bijdragen.’’

Beide organisaties zetten voor de duidelijkheid de voordelen van hun samenwerking nog eens op een rijtje:

  • Surplus kan op een betaalbare wijze aan (extra) personeel komen. Een horecamedewerker is ‘door de bank’ genomen goedkoper dan het inhuren van een externe arbeidskracht/zzp’er.
  • De ondernemer is tijdens de landelijke sluiting van de horeca voor een groot deel van zijn vaste lasten af. Loonkosten zijn namelijk een grote kostenpost. Als het ware worden de loonkosten (zoveel mogelijk) bevroren.
  • Het horecapersoneel behoudt zijn baan, want er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Daarnaast is de horecabaas ervan verzekerd dat zijn vaste team er nog is als de deuren weer open mogen.
  • Barpersoneel, dj’s, koks, schoonmakers en horecabazen die doelloos thuiszitten, hebben weer het idee dat ze meedoen en zich nuttig maken voor de maatschappij. Het dient een goed doel.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten