Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Pal-V

In het Nederlandse Raamsdonksveer is gisteren ’s werelds eerste productiemodel voor vliegende auto’s gepresenteerd. Het is de PAL-V Liberty (Personal Air and Land Vehicle) van de Noord-Brabantse onderneming PAL-V International. Onlangs heeft dit voertuig de strenge Europese wegtoelatingstesten doorstaan ​​en mag het nu met een officieel kenteken de straat op. Over goed twee jaar moet ditzelfde voertuig ook kunnen vliegen.

PAL-V International werkt samen met de Belgische ASL Group in Hasselt. ASL is een van Europa’s toonaangevende business jet management en operator bedrijven met kantoren en bases op de meeste Belgische en Nederlandse luchthavens. Het bedrijf beheert en exploiteert meer dan 30 vliegtuigen en biedt een brede selectie van complementaire zakenluchtvaart gerelateerde diensten aan.

Mike Stekelenburg, technisch directeur van PAL-V, licht toe dat zijn onderneming al enkele jaren samenwerkt met de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer om de mijlpaal van de weggoedkeuring te behalen. Stekelenburg: “Het was een hele uitdaging om met een ‘opgevouwen vliegtuig’ aan alle toelatingseisen op de weg te voldoen. Voor mij is de essentie bij het succesvol maken van een vliegende auto, om ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan zowel de lucht- als de wegregelgeving. Ik voel een enorme energie en motivatie in ons bedrijf om de volgende stappen te zetten om de laatste paar mijlpalen te behalen en de Liberty gecertificeerd de lucht in te krijgen.”
Sinds 2015 is PAL-V bezig met de luchtvaartcertificatie van het Liberty design onder de begeleiding van EASA, de Europese luchtvaartautoriteit. De afronding hiervan wordt in 2022 verwacht.

De komende maanden zal de auto duurtesten gaan uitvoeren in Nederland. Hans Joore, testrijder bij PAL-V: “Toen ik de PAL-V voor het eerst startte, kreeg ik kippenvel! Al ons werk van de afgelopen jaren kwam samen op dat ene cruciale moment. Het tot leven komen van het voertuig was waanzinnig en het rijden is geweldig! Het voertuig rijdt comfortabel en stuurt fijn, en met een gewicht van slechts 660 kg accelereert het voertuig behoorlijk goed. Het voelt echt als een sportwagen, sensationeel.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here