Uitstoot door energie zal nooit meer zo hoog zijn na coronacrisis
bron: persbureau IPS - Afbeelding van JuergenPM via Pixabay

De sterke daling van de energievraag door de coronacrisis doet tussen nu en 2050 ongeveer 2,5 jaar aan uitstoot verdwijnen. Volgens onderzoeksbureau BloombergNEF piekte de uitstoot in 2019 en zal die nu gestaag dalen.

De coronacrisis heeft een sterke impact op de verwachtingen in de energiesector. In de laatste jaarlijkse New Energy Outlook gaat BloombergNEF er nu van uit dat de uitstoot van de sector zijn piek al heeft bereikt in 2019.

De lockdownmaatregelen begin dit jaar hebben tot een daling van ongeveer 8 procent geleid. Maar hoewel de uitstoot met het economisch herstel weer zal stijgen, zal die nooit meer het niveau van 2019 bereiken, stelt het rapport.

Snel goedkoper

De belangrijkste redenen daarvoor zijn de enorme groei van steeds goedkopere wind- en zonne-energie, de opmars van elektrische voertuigen en betere energie-efficiëntie in alle bedrijfstakken. Tegen 2050 zullen wind- en zonne-energie samen goed zijn voor 56 procent van de wereldwijde elektriciteitsopwekking, denkt BloombergNEF. Samen met batterijen slokken ze 80 procent op van de geschatte 15.000 miljard dollar aan investeringen in nieuwe stroomcapaciteit in de volgende dertig jaar.

“Onze projecties voor het energiesysteem zijn zelfs nog optimistischer geworden voor hernieuwbare energiebronnen dan in voorgaande jaren, puur gebaseerd op kostendynamiek”, zegt

Seb Henbest, hoofdeconoom bij BNEF en hoofdauteur van de analyse: “Wat de studie van dit jaar benadrukt, is de enorme kans voor hernieuwbare energie om ook transport, gebouwen en industrie klimaatvriendelijk te maken – zowel door directe elektrificatie als via groene waterstof.”

Steenkool en olie

Het verbruik van steenkool piekt in China al in 2027 en India in 2030, om tegen 2050 te zakken tot nog maar 12 procent van de wereldwijde elektriciteitsopwekking. Gas daarentegen is de enige fossiele brandstof die in de vooruitzichten blijft groeien, met zo’n 0,5 procent op jaarbasis tot 2050.

De New Energy Outlook 2020 ziet de totale vraag naar olie een piek bereiken in 2035, om vervolgens 0,7 procent per jaar te dalen en in 2050 terug te komen op het niveau van 2018. Elektrische auto’s zullen midden de jaren 2020 even duur zijn als conventionele verbrandingsmotoren, en van dan af zal de consument sneller de switch maken.

3,3 graden

Toch is de versnelde transitie onvoldoende om de klimaatverandering te stoppen. De uitstoot van de energiesector zet de wereld nog altijd op koers naar een temperatuurstijging van 3,3 graden Celsius tegen 2100.

“De komende tien jaar zullen cruciaal zijn voor de energietransitie”, zegt Jon Moore, ceo van BNEF. “We hebben drie cruciale elementen nodig: snellere groei van wind- en zonne-energie, een snellere overschakeling van de consument naar elektrische voertuigen, kleinschalige hernieuwbare energiebronnen en CO2-arme verwarmingstechnologie zoals warmtepompen, en een snellere ontwikkeling en toepassing van hernieuwbare brandstoffen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten