Ondanks corona al 46.875 Vlamingen die een zaak zijn gestart dit jaar
bron: Unizo - Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Ondanks de coronacrisis startten toch nog 46.875 Vlamingen en 7.752 Brusselaars een eigen zaak tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die UNIZO bij Graydon opvroeg. “Dat wijst op lef, durf en motivatie. De wil/drang om te ondernemen is groter dan de angst om te falen, zélfs in tijden van crisis.”, benadruk Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Specifiek in Vlaanderen zien we een eerste, relatief lichte daling van het aantal starters (in vergelijking met vorig jaar) in maart, het begin van de coronacrisis. In april zien we de sterkste daling, vergeleken met vorig jaar, en ook de maand mei toont zich duidelijk ongunstig ten opzichte van dezelfde maand in 2010. Maar in juni, juli en augustus doet zich iets opmerkelijks voor: een aanzienlijk toename van het aantal starters, vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar. Enkel vrij beperkte minscore in september zorgt ervoor dat het totaal aantal starters dit jaar, tot en met september, amper 2% lager ligt dan vorig jaar. Heel opmerkelijk.
 
Kandidaat-starters laten zich niet afschrikken!
 
Ondanks de coronacrisis waren en blijven er toch nog altijd duizenden mensen die de sprong waagden naar het zelfstandig ondernemerschap, stelt UNIZO vast. Dat wijst op lef, durf en motivatie. De wil/drang om te ondernemen is groter dan de angst om te falen, zélfs in tijden van crisis. “Als we kijken naar de maanden april en mei, met de grootste terugval van het aantal starters in vergelijking tot dezelfde maanden vorig jaar, dan is die terugval logisch te verklaren door de omstandigheden van het moment”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO“De ware toedracht van de crisis dringt volop door, en er komt op dat ogenblik bovendien een lockdown, waarbij heel veel bedrijven de deuren moeten sluiten en dus heel veel starters, ook als de dat zouden willen, gewoonweg niet kunnen of mogen starten. Maar ondanks dat alles  zien we dat er zelfs in de maand april nog altijd 4.016 starters de sprong wagen en 3.561 in mei, alleen al in Vlaanderen.”

Een deel zal wellicht te maken hebben met het feit dat hier ook starters tussen zitten die net voor de corona-crisis al alle voorbereidingen hadden getroffen, maar dit kan nooit de volledige verklaring zijn voor dit hoge cijfer. Voor een aantal starters kan de huidige crisis overigens net een trigger geweest zijn om nu effectief concreet werk te maken van die lang gekoesterde ondernemersdroom, die ze voordien misschien altijd maar voor zich uitschoven. Zeker tijdens de lockdown zaten heel veel mensen thuis, met veel tijd om na te denken over hun persoonlijke situatie, over hun carrière-keuzes tot dan toe, en om alles op een rijtje te zetten. Voor bepaalde kandidaat-ondernemers ontstond daardoor ‘het momentum’ om, bijvoorbeeld, van hun hobby hun beroep te maken, van hun bijberoep hun hoofdberoep. Factoren die ook kunnen hebben meegespeeld: tijdelijke werkloosheid en de onzekerheid over het al dan niet kunnen terugkeren…

Na de lockdown krijgt het aantal starters een extra boost!

Hoe groot de motivatie om voor eigen rekening te starten wel kan zijn bij volbloed ondernemers, zien we in juni, juli en augustus, waar zich in Vlaanderen duidelijk een massale inhaalbeweging voltrekt, met kandidaat-starters die het einde van de lockdown hebben afgewacht om, wellicht iets later op het jaar dan ze initieel hadden voorzien, alsnog hun eigen bedrijf(je) op te richten. De daling die we opnieuw zien in september(vergeleken met vorig jaar) is al bij al heel beperkt voor Vlaanderen, waardoor je hier nog altijd niet van een nieuwe negatieve trend kan spreken. Gezien de omstandigheden ligt het aantal zelfstandigen ook in september nog altijd behoorlijk hoog.

Bijna evenveel Vlaamse starters in eerste 9 maanden van 2020 dan in dezelfde periode vorig jaar

“Bijzonder straf is dat er per saldo in Vlaanderen, in de eerste negen maanden van dit jaar, quasi evenveel starters de sprong hebben gewaagd als vorig jaar, toen er nog geen sprake was van een crisis en de economie nog goed draaide”, merkt Danny Van Assche van UNIZO op. “Het mag duidelijk zijn dat wie echt ondernemersbloed heeft zich niet door een crisis, zelfs niet van dit formaat, laat afschrikken.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten