VUB-onderzoekster Marwa ElDiwiny op internationale lijst ’30 woman in robotics you need to know’
bron en foto: VUB

Marwa ElDiwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de Vrije Universiteit Brussel, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 30 woman in robotics you need to know. Deze lijst wordt elke jaar op 13 oktober, naar aanleiding van de Ada Lovelace Day, door Robohub opgesteld. Robohub brengt robotica-expertise uit de hele wereld samen. Met de lijst wil Robohub de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan “tot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.”

De onderzoeksfocus van Marwa ElDiwiny, phD-studente aan VUB-BruBotics, ligt op het modelleren en simuleren van zelfhelende zachte materialen voor robotica toepassingen. Ze maakt deel uit van SMART, een EU Marie Curie Innovative Training Network. Haar masterproef was UAV anti-stealth technologie voor een veilige werking. Ze heeft als onderzoeksingenieur gewerkt bij Inria, Lille nord Europe, als onderzoekswetenschapper aan het Tartu Institute of Technology in Estland en nam deel aan het Mechatronics and Industrial Robotics Programme aan de Universiteit van Minia in Egypte. ElDiwiny is met meer dan 94 afleveringen ook gastvrouw van de IEEE RAS Soft Robotics Podcast, waar onderzoekers uit zowel de academische wereld als de industrie over soepele robotica worden geïnterviewd.

Hidden no more

Marwa ElDiwiny: “Als klein meisje vertelde ik mijn ondertussen overleden moeder: ik ben geen gewoon meisje, ik wil een verschil maken in deze wereld! Mijn doel is om jonge vrouwen te inspireren om in zichzelf te geloven en om hun passie te vinden en te gaan voor een carrière in de robotica en AI voor het algemeen belang.”

Vandaag vormen vrouwen nog steeds minder dan een kwart van de mensen die werkzaam zijn in de natuur- en toegepaste wetenschappen en aanverwante beroepen en verdienen ook nog steeds gemiddeld minder dan hun mannelijke collega’s. De kwestie is nog moeilijker als je een persoon van kleur bent. Prof. Robotica Bram Vanderborght, tevens promotor van ElDiwiny, schreef hierover maart dit jaar in IEEE Robotics en Automation Magazin het volgende: “Wetenschappers beginnen te begrijpen hoe gendervooroordelen tot in fysieke robots zelf doordringen. Het gevaar is dat robotmakers hierdoor, bewust of onbewust, genderstereotypen gaan versterken en zo onbedoeld nog een grotere afschrikking creëren voor jonge, ondervertegenwoordigde mensen die geïnteresseerd zijn om zich bij ons vakgebied aan te sluiten.

In 2020 laten Robohub daarom vrouwen in de robotica zien uit China, Japan, Maleisië, Israël, Australië, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Israël, Noorwegen, Spanje, India, Iran en België. Er zijn onderzoekers bij, maar ook CEO’s en kunstenaars. Sommige vrouwen staan nog aan het begin, anderen hebben al een hele carrière uitgebouwd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten