bron en foto: VUB

Ilse Mariën, Pieter Ballon en Wendy Van den Broeck (imec-SMIT en VUB) ontvangen een KVAB Jaarprijs Wetenschapscommunicatie als initiatiefnemers van de DataBuzz, een project dat de digitale geletterdheid van leerkrachten en leerlingen wil verhogen. 

De DataBuzz is een volledig elektrische bus die omgebouwd werd tot een mobiel educatielab. De bus is uitgerust met allerlei nieuwe digitale technologieën die worden verwerkt in een reeks interactieve lespaketten. Tijdens de workshops maken de deelnemers op een speelse manier kennis met concepten als online privacy en bescherming van persoonsgegevens. Ze leren hoe gepersonaliseerde reclame werkt, hoe ze fake news kunnen herkennen en hoe algoritmes ons leven bepalen. 

Het initiatief wordt vandaag door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) onderscheiden met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. De KVAB reikt deze onderscheidingen jaarlijks uit aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De jury was onder de indruk van de inspanningen om de beoogde doelgroepen te bereiken via toegankelijk taalgebruik en aantrekkelijke workshops gericht op een breed publiek. 

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) komt de DataBuzz langs op Nederlandstalige scholen en speelpleinen in Brussel om kosteloos toegankelijke en interactieve workshops over datawijsheid aan te bieden, op maat van kinderen en jongeren. Daarnaast biedt de DataBuzz in het kader van het project ‘Iedereen Datawijs!’ en ondersteund door het Digital Belgium Skills Fund (DBSF) ook gratis workshops aan in Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s), Centra voor Basiseducatie (CBE’s) en andere trainingscentra voor laaggeletterde volwassenen, overal in Vlaanderen. Uiteraard verlopen alle workshops en demosessies volledig coronaproof.

Minister Sven Gatz, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw in de VGC: “Mooi dat de Databuzz van de VUB, die we ondersteunen, de jaarlijkse prijs voor Wetenschapscommunicatie van de KVAB heeft gewonnen. Dat onze leerlingen op de Brusselse scholen en speelpleinen gratis interactieve workshops op hun maat zullen krijgen om digitaal beter geletterd te worden, vind ik een uitstekende zaak! Als gewezen Vlaams minister van Media weet ik dat er een grote behoefte aan bestaat bij jongeren en minder goed geletterden om beter je privacy online te leren beschermen of fake news te herkennen. Daarom is het ook goed dat de bus ook in Vlaanderen zal stoppen aan de centra voor volwassenenonderwijs en opleidingscentra voor laaggeletterde volwassenen.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here