bron en foto: Stad Aarschot

Het stadsbestuur van Aarschot wil haar openbare gebouwen vergroenen. De gebouwen worden gescreend, zodat er gerichte ingrepen kunnen gebeuren. Ook het Stedelijk Zwembad van Aarschot komt aan bod. Intussen voltooide het Stedelijk Zwembad het project om meetwater te recupereren. Op die manier bespaart het zwembad maar liefst 2.600.000 liter water per jaar. Er zullen nog projecten volgen om het Stedelijk Zwembad te vergroenen.

Recuperatie van meetwater

Gwendolyn Rutten, burgemeester van Aarschot: “Meetwater is zwembadwater dat gebruikt wordt om de toediening van de chemicaliën optimaal te houden. Na de meeting werd dit zwembadwater rechtstreeks afgevoerd. Het zwembadwater dat wegliep kwam neer op 300 liter water per uur. Intussen heeft het Stedelijk Zwembad het project om meetwater te recupereren, voltooid. Een buffertank van 150 liter vangt het water op met behulp van een dompelpomp en laat het terugvloeien in de circulatie van het zwembadwater.”

Tal van voordelen

Het stadsbestuur laat verschillende openbare gebouwen screenen. Het wil bewust omgaan met water, elektriciteit en gas. Dankzij dit soort investeringen gaat er geen bruikbaar water meer verloren in het Stedelijk Zwembad. Op jaarbasis bespaart het zwembad nu ongeveer 2.600.000 liter water en ook 60 000 kWh gasverbruik. Goed nieuws voor het klimaat, want ook de CO₂-uitstoot zal dalen.

“We investeerden zo’n 13.500 euro in totaal”, zegt Bert Van der Auwera, voorzitter van het directiecomité van AGB Aarschot. “Dankzij deze investering besparen we op water, chemicaliën en gas. Binnen een jaar en twee maanden is de investering terugverdiend. Dit kleine project met toch al een aanzienlijke besparing op energie en water is nog maar het begin. De hele technische installatie – die toch al wel verouderd is – zal gescreend worden. Het is de bedoeling om het zwembad en sporthal energievriendelijk te ‘upgraden’ in combinatie met hernieuwbare energie. De studies hiervoor zijn opgestart.”

Geen impact op zwemmers

“Zwembadbezoekers zullen geen verschil ervaren tijdens het zwemmen. Het meetwater uit het zwembad vloeit gewoon terug in het zwembad, waardoor we het zwembad minder moeten aanvullen en verwarmen,”, zegt Geert Schellens, schepen van Sport. “De zwembadmedewerkers controleren de parameters van het zwembadwater drie keer per dag. Daarnaast komt er maandelijks een erkende keuringsorganisatie de kwaliteit van het zwembadwater controleren. Uit deze controle blijkt steeds dat het zwembadwater in ons zwembad van uitstekende kwaliteit is. Zwemmen blijft dus even leuk, maar je moet nog steeds reserveren en de coronamaatregelen volgen.”

Even schoon, minder water

Het waterverbruik van het zwembad is niet alleen gedaald dankzij de recuperatie van het meetwater, ook dankzij het toepassen van andere spoeltechnieken. Het zwembad gebruikt namelijk water, chemicaliën en energie tijdens het spoelen, om het zwembadwater schoon te houden. Vanaf nu is de frequentie en tijdsduur van het aantal spoelingen aangepast volgens de bezettingsgraad van het zwembad. Na een aanpassing in het onderhoudsplan gaan de medewerkers bewuster om met waterverbruik om de kleedkamers en de zwembadkades te reinigen Uiteraard gebeurden deze aanpassingen volgens de regels van de VLAREM-wetgeving in verband met hygiëne en veiligheid in de zwembaden.

Totale daling waterverbruik

Het totale waterverbruik van september 2019 voor het volledige sportcentrum bedroeg 2.263 m³. In 2020 was dit slechts 848 m³. Een aanzienlijke daling. Naast de gunstige invloed op het budget en het milieu, wil Stad Aarschot het signaal geven dat iedereen zorgzamer moet omspringen met drinkbaar water, ook na de zomer.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here