Markant onderwijsgebouw: innovatief en hoogste energielabel
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto: Fontys Hogeschool

De oplevering van het markante gebouw R10 op de campus van Fontys Hogescholen in Eindhoven staat model voor onderwijsvernieuwing en duurzaamheid. R10 is het eerste Fontysgebouw met het hoogste energielabel A++++. Het wordt gezien als een paradepaardje. Kosten: 38 miljoen euro.

Fontys is één van de grootste hbo-kennisinstellingen van Nederland met een onderwijsaanbod in bijna alle sectoren. Naast onderwijs legt Fontys zich toe op onderzoek, kennisinnovatie en contractactiviteiten. Het kennisinstituut telt 4100 medewerkers en ruim 42.000 studenten. Het biedt 43 bacheloropleidingen aan en 5 masteropleidingen. In Zuid-Nederland staan Fontys hogescholen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Veghel, Tilburg, Venlo en Sittard.  

Uiteraard liggen er zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw in Eindhoven en het gebouw is gasloos. Een warmte-koudeopslag zorgt op warme dagen voor verkoeling en in de winter voor verwarming. Er is iets meer stroom nodig dan er door de panelen wordt opgewekt, maar de gekochte stroom is wel ‘groen’.
Overal in de nieuwbouw is hoogwaardig en onderhoudsvrij materiaal toegepast: staal, aluminium, hout. Zo wordt het gebouw gekenmerkt door de gevelbekleding met gestoomd vurenhout.
De glazenwasser zal er een bekende verschijning worden, want er is veel glas in verwerkt. Driedubbel glas bovendien. Ook met de verlichting, koeling en luchtbehandeling wordt energie bespaard. Die werkt op basis van aanwezigheid. De luchtbehandelingsinstallatie is CO2-gestuurd.  Als er geen mensen in de ruimte zijn, springt de installatie in slaapstand.

Voor het klimaatadaptieve dak is samenwerking gezocht met de gemeente Eindhoven.  De gemeente wil namelijk bij hoosbuien een overbelasting van de riolering voorkomen. Het dak kan in dat geval 210 m3 regenwater vasthouden. Dat wordt afgevoerd naar de wadi (verdiepte groenstrook) vlakbij de nieuwbouw, waar het in de bodem zakt. Pas als dak en wadi vol zijn, treedt de overstort naar het riool in werking.

In open ICT Labs kunnen 150 studenten werken

Maar ook als onderwijsgebouw laat het innovaties zien. Meest in het oog springend zijn de elf ‘Open ICT Labs.’ In deze omgeving werken grote groepen studenten – tot 150 –  aan projecten, begeleid door een team van docenten.
Hoewel sommige Open ICT Labs nog wel een ‘klassieke’ instructieruimte hebben, is deze opzet kenmerkend voor Fontys Hogeschool ICT, waar klassikaal lesgeven en roosters bijna geen rol spelen. Bovendien kan hier samen met het werkveld kennis worden gedeeld en gecreëerd. Dat het uitnodigt tot ontmoeting, is iets wat Fontys graag ziet gebeuren.
In het nieuwe pand met een vloeroppervlakte van 15.000 vierkante meter is plaats voor 3000 gebruikers.  

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten