bron: Stad Kortrijk - Studeren in de bib van Bibliotheek Kortrijk onder licentie CC BY-ND 2.0

De Kortrijkse hogescholen en universiteiten bloeien. De bestaande campussen breidden de laatste jaren uit en er zijn enkele nieuwe nicherichtingen bijgekomen die een internationaal studentenpubliek aantrekken.

Zo evolueerden de studentenaantallen (minimum van 27 studiepunten) in de hoger onderwijsinstellingen als volgt:

Bijkomende studentenhuisvesting noodzakelijk

Vandaag geven de hogeronderwijsinstellingen het signaal dat Kortrijk een tekort aan studentenkamers kent. 

Daarom heft het Kortrijkse stadsbestuur nu het moratorium op nieuwe studentenkamers tijdelijk op. Het moratorium, daterend uit 2013, betekende dat er geen nieuwe studentenkamers meer mochten bijkomen. Er was toen een overaanbod op de markt waardoor studentenkamers leeg bleven te staan. Zeven jaar later is het aantal studenten in Kortrijk sterk gestegen en voldoet het huidig aanbod van studentenhuisvesting niet meer aan de vraag.

Sinds het academiejaar 2012-13 (invoeren moratorium) is het aantal ingeschreven studenten gestegen van 9.308 naar 15.275. Door die groei is het overaanbod aan studentenkamers inmiddels weggewerkt. En uitgaande van een voorzichtige (+5%) of ambitieuzere (+10%) groei per jaar van het aantal studenten, kunnen volgende prognoses omtrent de studentenaantallen worden gemaakt:

Tussen een aanvraag tot omgevingsvergunning en de uiteindelijke oplevering van een studentenhuis verstrijkt gemakkelijk een periode van 2 jaar. Indien we uitgaan van een voorzichtige inschatting van 25% kotstudenten (Het percentage kotstudenten schommelt van circa 20% bij VIVES die een hoog aantal graduaatstudenten kent die zelden op kot gaan tot 33% bij HOWEST-UGENT die studenten van over gans Vlaanderen en het buitenland aantrekken) betekent dat er binnen twee jaar een vraag zal zijn naar 4.210 tot 4.620 studentenkamers. Momenteel telt Kortrijk 2.958 erkende studentenkamers.
Zo is er binnen twee jaar dus een aanzienlijk tekort tussen de 1.252 en 1.662 studentenkamers. Daarom is beslist om het moratorium tijdelijk te lossen.

Tijdelijke opheffing onder voorwaarden

Het moratorium wordt dus opgeheven, maar niet volledig. Het gaat om een tijdelijke opheffing gedurende één schooljaar tot 30 juni 2021. Na 30 juni 2021 volgt een evaluatie waarbij gekeken wordt hoeveel vergunningen en uitbatingsvergunningen zijn afgeleverd voor nieuwe studentenkamers en hoe het aantal studenten effectief evolueert. Een groot overaanbod zoals in 2013 moet absoluut vermeden worden.

Ook volgende stedenbouwkundige afwegingen blijven belangrijk bij nieuwe aanvragen:
Nieuwe studentenhuisvesting zal enkel kunnen binnen de deelgemeente Kortrijk (postcode 8500)
– Versterken van de Campussen op Hoog Kortrijk en het centrum
– De Woningtypetoets en de Algemene Stedenbouwkundige Verordening (waaronder de bescherming van te behouden eengezinswoningen, de minimale kwaliteitsvereisten, enz.) blijven van toepassing op alle aanvragen tot studentenhuisvesting.
– Architecturale kwaliteit van het project
– De draagkracht van de buurt


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here