Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto van Gerd Altmann via Pixabay

Opnieuw zijn twee hogescholen in Noord-Brabant, Avans Hogeschool met vestigingen in Breda en Den Bosch en Pedagogische Academie de Kempel in Helmond, uitgeroepen tot de beste hoger beroeps opleidingen (hbo) van Nederland.
De belangstelling in hbo-verpleegkunde op de Avans Hogeschool is opnieuw gestegen. Dit laatste is verheugend te constateren vanwege het enorme tekort aan ‘handen-aan-het-bed’ in de zieken- en verpleeghuizen. Na de zomervakantie zijn in Breda en Den Bosch 727 studenten met de opleiding verpleegkunde begonnen. Vorig jaar waren dat er 568 en het jaar daarvoor 342.

Om de personeelstekorten in de zorg tegen te gaan is het van belang om meer verpleegkundigen op te leiden. Tot 2018 gold een numerus fixus voor Verpleegkunde in Breda en Den Bosch. “Door nauw samen te werken met zorginstellingen in de regio hebben we de opleidingscapaciteit weten te vergroten. Want voor meer opleidingsplaatsen zijn bijvoorbeeld ook meer stageplaatsen nodig. Om op de lange termijn tekorten in de zorg te kunnen oplossen is deze ontwikkeling heel belangrijk. Onze gezamenlijke inspanningen betalen zich nu uit”, zegt Morgan Bosma, adjunct-directeur van de Academie voor Gezondheidszorg van Avans.
De eerstejaarsstudenten Verpleegkunde krijgen op dit moment deels online les. Praktijkvakken worden op locatie aangeboden. Ondanks de coronacrisis kunnen vooralsnog de stages van alle leerjaren doorgaan.

Avans Hogeschool is voor de zevende keer op rij lijstaanvoerder van de Keuzegids hbo in de categorie Beste Grote Hogeschool 2021. Over de hele linie scoort Avans goede resultaten. Vooral opleidingen op het gebied van Taal & Communicatie en Exact & Informatica scoren bovengemiddeld. Maar liefst 15 opleidingen van Avans zijn als topopleiding bestempeld.  

In Helmond staat de beste Pedagogische Academie van Nederland

In de Keuzegids hbo 2021 staat Hogeschool de Kempel weer bovenaan in de ranking van Nederlandse PABO’s (Pedagogische Academie Basisonderwijs). De Helmondse PABO mag zich opnieuw ‘beste PABO van Nederland’ noemen, inmiddels voor de zesde keer op rij.

De PABO’s worden beoordeeld op inhoud, toetsing/beoordeling, kwaliteit docenten, vaardigheden, voorbereiding loopbaan, haalbaarheid en faciliteiten. Hogeschool de Kempel scoort als enige PABO op al deze criteria een dubbele plus en eindigt met een totaalscore van 95 punten. Qua haalbaarheid krijgt De Kempel als enige PABO in Zuid-Nederland een plus voor zowel het behalen van het tweede jaar als het behalen van het diploma binnen vijf jaar.

“Je hoeft als leraar niet bang te zijn werkloos te worden.”

De Keuzegids is positief over de banenkans van afgestudeerde leraren: “Op dit moment is er een groot lerarentekort dat naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn om werkloos te worden. Bovendien werken afgestudeerden bijna altijd op hbo-niveau en is het overgrote deel blij met zijn startpositie.

De Keuzegids hbo 2021 baseert haar oordeel op de Nationale Studentenenquête, die iedere opleiding onder eigen studenten afneemt. Naast de tevredenheid van de studenten wordt ook het oordeel van onderwijsexperts meegenomen in de ranking. 

De Keuzegids hbo is een onafhankelijke gids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. Het doel van de Keuzegids is om de studiekiezer van relevante informatie te voorzien zodat ze tot een gedegen keuze kunnen komen. 


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here