Een muziekinstrument leren helpt kinderen om zich te concentreren
bron: persbureau IPS - Afbeelding van Bayley Nargang via Pixabay

Een instrument leren is goed voor de ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties bij kinderen. Dat blijkt uit nieuw neurowetenschappelijk onderzoek in Chili.

Kinderen die muziekonderwijs krijgen presteren beter op vlak van aandacht en herinnering en vertonen meer activiteit in de hersenen die verband houdt met aandachtscontrole en auditieve codering. Van deze functies is bekend dat ze verband houden met beter lezen, meer veerkracht, meer creativiteit en een betere kwaliteit van leven.

Meer aandacht, beter geheugen

Het onderzoek gebeurde bij veertig Chileense kinderen tussen tien en dertien jaar oud. De helft van de kinderen speelde een instrument en had al minstens twee jaar les achter de rug. Ze oefenden minimaal 2 uur per week en musiceerden regelmatig in een orkest of een ensemble.

Twintig controlekinderen uit openbare scholen in Santiago hadden geen andere muzikale opleiding gehad dan die in het schoolcurriculum. Hun aandacht en werkgeheugen werd beoordeeld via eerder ontwikkelde tests.

Daaruit bleek dat de muzikaal geschoolde kinderen significant beter scoorden op de aandachts- en geheugentests.

ADHD

Volgens hoofdonderzoeker Leonie Kausel, neurowetenschapper aan de Pontificale Katholieke Universiteit van Chili en zelf violist, verbetert muzikale training de netwerken in de hersenen die nodig zijn voor concentratie en werkgeheugen.

Ze wil in een volgend stadium verder onderzoeken wat muzikale interventies kunnen betekenen voor kinderen met ADHD, al benadrukt ze ook dat ze muziekonderwijs voor alle kinderen zou aanraden. “Ouders zouden hun kinderen niet alleen moeten inschrijven in een muziekschool omdat ze verwachten dat dit hen zal helpen hun cognitieve functies te verbeteren, maar omdat muziek een activiteit is die, zelfs al is het soms veeleisend, kinderen vreugde brengt en hen de mogelijkheid biedt om een universele taal te leren.”

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten