Vlaanderen bij Europese top voor wetenschappelijke publicaties
bron: EWI

Vlaanderen doet het vergeleken met de landen van de Europese Unie (EU) relatief goed. Samen met de Scandinavische landen en Nederland realiseert Vlaanderen de hoogste publicatie-output per 10.000 inwoners. Vlaanderen was in 2018 goed voor 28 wetenschappelijke publicaties in tijdschriften per 10.000 inwoners. In Denemarken lag dat aantal op 40, in Frankrijk op 13.

31 wetenschappelijke publicaties per 10.000 inwoners

Vlaanderen telde in 2018 28 wetenschappelijke publicaties in tijdschriften per 10.000 inwoners. Als ook bijdragen aan conferenties worden meegeteld, dan komt het aantal wetenschappelijke publicaties op 31 per 10.000 inwoners.

De publicatie-output nam in Vlaanderen gestaag toe de laatste jaren. Enkel in 2018 zien we een lichte daling van het aantal bijdragen aan conferenties die zijn opgenomen in de bibliografische databank.

Verder stijgt het aandeel wetenschappelijke publicaties dat het resultaat is van internationale samenwerking. Zo had in 2018 71% van de Vlaamse publicaties een buitenlandse co-auteur. In 2007 ging het om 54%.

Hoger onderwijs belangrijkste bron van wetenschappelijke publicaties

Het aandeel van het Vlaamse hoger onderwijs in de wetenschappelijke publicaties lag in de periode 2013-2018 op 88%. De andere sectoren zijn minder belangrijk. Hun belang neemt ook iets af. Het gaat om publieke instellingen (12%), niet-universitaire ziekenhuizen (4%) en private instellingen of bedrijven (6%).

Sterke samenwerking tussen publieke instellingen en hoger onderwijs

Er is bij de opmaak van wetenschappelijke publicaties een sterke samenwerking tussen publieke instellingen en het hoger onderwijs: 61% van de publicaties van publieke instellingen gebeurde in de periode 2013-2018 in samenwerking met het hoger onderwijs. Dat hangt samen met de structurele samenwerking  de structurele samenwerking tussen de strategische onderzoekscentra (zoals VIB, VITO en IMEC) en de universiteiten. Opvallend is ook de sterke stijging van de samenwerking tussen niet-universitaire ziekenhuizen en het hoger onderwijs in de meest recente jaren. Dat aandeel steeg van 49% in 2007-2012 naar 60% in 2013-2018. Voor private instellingen (bedrijven) zien we dat in 2013-2018 het aandeel studies dat ze publiceren in samenwerking met het hoger onderwijs boven 40% is gestegen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

2 Responses

  1. Het is wel raar om een regio te vergelijken met landen. Waarom spreken jullie van Vlaanderen in plaats van Belgie?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten