bron: Stad Genk

In deze Wereldborstvoedingsweek opent stad Genk een borstvoedingsruimte in het stadhuis. Een en ander gebeurt mede op vraag van de vzw borstvoeding. In de ruimte kunnen jonge mama’s in alle rust hun baby voeden en verzorgen of melk afkolven. Het is al de vierde borstvoedingsruimte in een stedelijk gebouw en het is de bedoeling om op termijn in meer stadsinfrastructuur eentje te voorzien.

Sterke start

Stad Genk heeft een uitgebreid beleid op vlak van alles wat te maken heeft met opvoeden en opgroeien. De vraag van vzw Borstvoeding om stedelijke gebouwen te voorzien van een borstvoedingsruimte viel dan ook niet in dovemansoren: “Als stad investeren we sterk in onze gezinnen en kinderen. Eén van dé uitgangspunten van dat beleid is het gegeven dat een zo sterk mogelijke start in het leven van een kind ongelooflijk belangrijk is. We zetten daarop in via de geboortepremie, begeleiding van gezinnen vanaf de kinderwens, voorschoolse programma’s,… En ook dit initiatief past perfect in dat plaatje”, legt schepen Anniek Nagels uit. “De drie vestigingen van Campus O³ hadden elk al een borstvoedingsruimte, maar eigenlijk is het onze droom om zo’n ruimte te hebben alle grote stedelijke gebouwen. En we beginnen in onze ‘hoofdvestiging’, het stadhuis.”

Ruimte voorzien op het gelijkvloers

Meer bepaald opteert het stadsbestuur voor een herinrichting van het bestaande EHBO-lokaal op het gelijkvloers, gelegen aan de toiletten van het balieplein. De ruimte is gezelliger ingericht en voorzien van een zetel waar jonge mama’s in alle rust hun baby kunnen voeden, of kunnen afkolven.

Voedende mama’s kunnen er terecht tijdens de openingsuren van het stadhuis. Het volstaat een toegangsbadge af te halen aan het onthaal.

Voorbeeld

Lut Brouwers van vzw Borstvoeding: “We zijn tevreden dat stad Genk is ingegaan op onze vraag. Met dit voorbeeld hopen we nog andere organisaties over de streep te trekken om ook zo’n ruimte te voorzien.” De stad onderzoekt alvast in welke andere stedelijke gebouwen een gelijkaardige ruimte ingericht kan worden.

“Samen met de vzw organiseert Campus O³ overigens ook elke derde vrijdag van de maand een borstvoedingssalon. (Aanstaande) moeders en hun partners kunnen daar terecht voor al hun vragen over borstvoeding”, besluit schepen Anniek Nagels.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here