bron: persbureau IPS - Afbeelding van Shameer Pk via Pixabay

Benauwdheid bij het dragen van een mond- en neusmasker is niet het gevolg van een te hoge concentratie CO2 in het kapje, stellen Amerikaanse onderzoekers. Ze willen de twijfel over de veiligheid van gezichtsbescherming wegnemen.

Tijdens de huidige covid-19-gezondheidscrisis is vaak gebleken dat mondmaskers in veel landen politiek gevoelig lagen. Binnen het debat over zin of onzin van gezichtsbescherming waren er ook stemmen die beweerden dat het dragen van mondkapjes de gezondheid in gevaar kan brengen omdat ze mensen zouden “opsluiten” in hoge concentraties CO2.

Nieuwe onderzoeksresultaten maken brandhout van dat argument. Mondkapjes stellen mensen niet bloot aan te veel CO2 en zijn onschadelijk, zelfs voor longpatiënten, zegt een nieuwe studie in Annals of the American Thoracic Society.

Kortademigheid

Het onderzoeksteam bekeek het effect van het dragen van een mondkapje bij gezonde mensen en bij mensen met chronisch longlijden (COPD), voor en tijdens het gebruik van chirurgische maskers.

Algemeen medisch wordt aangenomen dat mensen met COPD harder moeten werken om te ademen, wat kan leiden tot kortademigheid en/of vermoeidheid.

“Wij laten zien dat het effect van een mondmasker hooguit minimaal is, zelfs bij mensen met zeer ernstige longaandoeningen”, zegt onderzoeker en arts Michael Campos van de Universiteit van Miami.

Luchtstroom

“Dyspneu, het gevoel van benauwdheid, dat door sommigen met maskers wordt gevoeld, is niet synoniem voor veranderingen in de concentratie koolzuurgas. Het komt waarschijnlijk door een beperking van de luchtstroom en dat kan soms optreden, zeker bij inspanningen zoals het beklimmen van een trap”, zegt Campos.

Wie dat gevoel ervaart, doet er volgens de arts goed aan om zijn of haar tempo aan te passen en het masker even af te zetten van zodra je je op een veilige afstand van andere mensen bevindt.

Campos benadrukt het belang van het dragen van een mondmasker, naast handen wassen en sociale afstand, om een infectie te voorkomen.

“Het is belangrijk om het publiek te informeren dat het ongemak dat gepaard gaat met het gebruik van een masker niet mag leiden tot ongefundeerde bezorgdheid over de veiligheid, aangezien dit het gebruik van mondmaskers, een praktijk waarvan bewezen is dat ze de volksgezondheid verbetert, kan afremmen”, concluderen de auteurs van het rapport.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here