bron: VUB - Afbeelding van Dimitris Vetsikas via Pixabay

Gisteren kondigde de stad Brugge aan dat zij van hun stad een ‘Compassionate City’ willen maken, een gemeenschap waar ernstige ziekte, overlijden, verlies en rouw een plaats krijgen en niet in de marge worden geduwd. Zo wordt Brugge de eerste ‘Compassionate City’ in België. Als onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde zijn we verheugd dat we hierover kunnen samenwerken met stad Brugge. De wetenschappelijke inzichten uit ons onderzoek over Compassionate Cities, kunnen in de toekomst andere gemeenten en gemeenschappen helpen om zich te ontwikkelen als meelevende gemeenschap en zo een reële impact hebben op de verbetering van het welzijn van mensen die geconfronteerd worden met verlies, overlijden, verdriet, rouw, ernstige ziekte en langdurige mantelzorg.

Door vrijwilligers en professionele handen gedragen, met steun van het stadsbestuur

Met dit initiatief wil Brugge de hand reiken aan mensen die geconfronteerd worden met verlies, overlijden, verdriet, rouw, ernstige ziekte en langdurige mantelzorg. Schepen Pablo Annys: “We zorgen ervoor dat de thema’s erkend, herkend en bespreekbaar worden gemaakt. Zo willen we de negatieve sociale, psychologische en medische gevolgen van dat verlies en verdriet verminderen. Het gebeurt binnen een sterk verbindend netwerk van burgers en actoren uit tal van sectoren, zoals welzijn en cultuur.”

Compassionate Brugge zet naast aandacht voor verlies en rouw bovenal in op een breed netwerk. Dat moet Bruggelingen spreekwoordelijk ‘dragen’ in moeilijkere periodes, waar het levenseinde vaak deel van uitmaakt. De stad slaat hiervoor de handen in elkaar met ondernemingen, scholen en dus ook met onze onderzoeksgroep.

Wetenschappelijk onderzoek als kader voor de ontwikkeling van Compassionate Brugge

Onze onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde is verheugd betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze eerste Compassionate City.

Professor Luc Deliens, voorzitter van onze onderzoeksgroep, erkent het grote belang van iedereen voor het slagen van een compassionate community: “Om van ‘Compassionate Brugge’ een succesverhaal te maken, is de inzet van velen nodig: inwoners, buurten en betrokken verenigingen, scholen en organisaties. In een snel evoluerende maatschappij met een sterke professionele gezondheidszorg wordt sterven vooral als een medisch gebeuren benaderd. Maar eigenlijk is dat sterven in de eerste plaats een ‘sociaal gebeuren’, met een medische of verpleegkundige component erin verweven. Cijfers uit ziekenhuizen bevestigen dat. Slechts minder dan 8% van de verblijfsduur in het ziekenhuis, staat er aan het bed van een patiënt een arts of een verpleegkundige. De rest van de zorg, ook voor wie terminaal ziek is, ligt in handen van mantelzorgers, vrienden en familie. Het is goed dat Brugge als compassionate city een voortrekkersrol gaat spelen en hun emoties, inzet en betrokkenheid valideert.”


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here