‘Allemaal aan de regenton’
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Jerzy Górecki via Pixabay

Om bij te dragen aan een klimaatbestendige openbare ruimte wil het gemeentebestuur van Meierijstad dat de inwoners van deze Noord-Brabantse stad een regenton aanschaffen. Om dit te stimuleren geeft de gemeente een korting van € 20,00 op de aanschaf van een regenton. Een zevental winkeliers dat meedoet aan de actie geeft nog eens €10,00 korting op de aanschaf van aanverwante artikelen zoals aansluitmateriaal. De actie ‘allemaal aan de regenton’ in Meierijstad duurt de gehele maand oktober.

Het gemeentebestuur heeft de inwoners geïnformeerd over de verandering van ons klimaat. “Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen”, aldus de gemeente. “Maar inwoners kunnen ook zelf helpen om overlast te voorkomen door mee te doen aan de regentonactie.”  

Gemeenten nemen samen met de waterschappen al veel maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Ze vervangen zoveel mogelijk stenen door groen waardoor water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, één voor regenwater en één voor afvalwater, zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt. Omdat het praktisch onmogelijk is alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui zoeken ze ook naar andere oplossingen, zoals de aanleg van wadi’s en extra vijvers. Dit zijn waterbuffers om een lange droogteperiode door te komen.

Een groene omgeving zorgt voor een betere leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels

“Wanneer iedereen regenwater opvangt in een regenton, dan creëer je in de eigen tuin wateropslag”, moedigt de gemeente de inwoners aan. “Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater. Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor meer koelte tijdens warme dagen en voor een betere leefomgeving voor vlinders, bijen en vogels.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten