bron: persbureau IPS - Afbeelding van Robert Jones via Pixabay

Een Wit-Russische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.

De “Right Livelihood Award” werd in 1980 in het leven geroepen door de Zweeds-Duitse filantroop Carl Wolmar Jakob Freiherr von Uexküll. Hij wilde zo reageren op de weigering van de Nobelstichting om prijzen toe te kennen in de domeinen Milieu en Internationale Ontwikkeling. Laureaten ontvangen met de prijs een bedrag van zo’n 95.000 euro. 

Dit jaar gaat het om laureaten uit Wit-Rusland, Iran, de VS en Nicaragua, die zich elk hebben ingezet in de “strijd voor gelijkheid, democratie, rechtvaardigheid en vrijheid”, zegt de organisatie. “Ze trotseren onrechtvaardige rechtsstelsels en dictatoriale politieke regimes, versterken de mensenrechten en maatschappelijke organisaties, en ze klagen institutionele misstanden aan.”

Persoonlijk risico

Ales Bialiatski uit Wit-Rusland en zijn organisatie Viasna werden beloond “voor hun vastberaden strijd voor de verwezenlijking van democratie en mensenrechten in Wit-Rusland.” In het land houden al wekenlang protesten aan tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko.

Mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh werd geselecteerd “vanwege haar onverschrokken activisme, met groot persoonlijk risico, om politieke vrijheden en mensenrechten in Iran te bevorderen.” 

Sotoudeh zit momenteel een gevangenisstraf van twaalf jaar uit omdat ze vrouwen had verdedigd die waren gearresteerd vanwege protest tegen de verplichte hijabwetten. Ze werd bekend toen ze dissidenten vertegenwoordigde tijdens massaprotesten in 2009.

Advocaat

De Amerikaanse burgerrechtenadvocaat Bryan Stevenson werd geëerd “voor zijn inspirerende poging om het Amerikaanse strafrechtsysteem te hervormen en raciale verzoening te bevorderen ondanks historisch trauma.”

De vierde laureaat, Lottie Cunningham Wren, krijgt de prijs “vanwege haar onophoudelijke toewijding aan de bescherming van inheemse gemeenschappen tegen uitbuiting en plundering.” 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here