bron: Stad Gent

De nieuwe Gentse Louisa d’Havébrug werd vernoemd naar een Gentse oorlogsheldin. Deze spionne wist tijdens de Eerste Wereldoorlog veertig à vijftig keer militair gevoelige informatie naar Nederland te smokkelen. Dankzij haar spionagewerk kon het Belgische leger zich beter beschermen tegen Duitse gasaanvallen.

Deze nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Schelde creëert een vlotte en veilige verbinding tussen het Bellevuepark en de Stropkaai en zorgt er zo voor dat voetgangers en fietsers via deze brug het stadscentrum, het UZ Gent en het station Gent-Sint-Pieters nog sneller kunnen bereiken. De Stropkaai maakt deel uit van een fietsvriendelijke route die de Gentse binnenstad verbindt met Merelbeke en met de Ghelamco-arena. Omdat de nieuwe Louisa d’Havébrug een pak meer fietsers naar de Stropkaai en Toemaattragel zal leiden, zijn beide straten sinds 7 september 2020 bovendien ingericht als fietsstraat.

“De Louisa D’Havébrug is een nieuwe mijlpaal in onze fietsvriendelijke stad. Ze verbindt enkele zeer dichtbebouwde buurten waar veel mensen wonen en/of werken. Het is een prachtige brug, écht een staaltje top-fietsinfrastructuur”, aldus Filip Watteeuw , schepen van Mobiliteit, Openbare Ruimte en Stedenbouw.

De brug kreeg drie aanrijhellingen, twee aan de kant van de Stropkaai en één in het park. Ze is in totaal 374 meter lang, weegt 2.624 ton en is voorzien van 616 meter balustrade. Om de scheepvaart vlot te laten passeren, is de brug op ongeveer 5 meter boven het water gebouwd. Arch & Teco Engineering leverde het unieke ontwerp voor de brug.

Het deel over het water is voorgespannen met 5 kabels, het deel aan de Stropkaai met 3 kabels. Het deel van de brug over het water tussen de peilers werd op de oever gestort en voorgespannen, waarna het op zijn plaats werd gehesen met twee kranen (één op elke oever).

Oorlogsheldin

De brug kreeg de naam Louisa d’Havébrug, naar de gelijknamige oorlogsheldin. Louisa d’Havé was een Gentse spionne die tijdens de Eerste Wereldoorlog in totaal veertig à vijftig keer militair gevoelige informatie naar Nederland wist te smokkelen. Dit onder de dekmantel dat ze in Nederland textiel kocht voor de Gentse textielfabriek van haar vader. Dankzij haar spionagewerk kon het Belgische leger zich beter beschermen tegen Duitse gasaanvallen.

Voor haar moed werd Louisa d’Havé tot ridder geslagen. De oorlogsheldin overleed in 1966. De brug is een mooi eerbetoon aan deze bijzondere vrouw. Haar nabestaanden waren dan ook aanwezig bij de plechtige opening.

“Bij een bijzondere brug hoort een bijzondere naam. Een brug die symbool staat voor verbinding en ontmoeting, en die ervoor zorgt dat Ledeberg beter aansluit bij de rest van onze stad”, aldus Mathias De Clercq , burgemeester van Gent.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here