bron: persbureau IPS - Afbeelding van NeiFo via Pixabay

Met elke smartphone kan men de graad van uitdroging bij dengue-patiënten nauwkeurig bepalen. Met de camera de urinekleur vastleggen volstaat. Zo kan men de ziekte beter behandelen, stelt een nieuwe studie.

Lucy Lum, een van de auteurs van het artikel en hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Maleisië, zegt dat het bij denguepatiënten essentieel is een juiste vochtbalans te handhaven. Het kan daarom nuttig zijn als patiënten een foto opsturen van een urinestaal. 

400 miljoen mensen per jaar

Elk jaar raken ongeveer 400 miljoen mensen geïnfecteerd met dengue (knokkelkoorts). Bij een klein deel daarvan doen zich ernstige symptomen voor op de vierde of vijfde dag van de ziekte. 

Wie vermoedelijk geïnfecteerd is, wordt dagelijks opgevolgd. Een verdonkering van de urinekleur wordt als een indicator van uitdroging beschouwd.

De studie, die deze maand in het tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases verscheen, gebruikte het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop om foto’s te verwerken van urinestalen van 97 patiënten van 13 tot 60 jaar. De foto’s waren gemaakt met een gewone smartphone.

Met elke smartphone

De analyse werd uitgevoerd in een cabine die omgevingslicht en andere factoren elimineerde. Zo kon men de kleur van de urine opsplitsen in rode, groene en blauwe waarden. Op die manier kon men een verband zien tussen de klinische situatie van de patiënten en de hydratatie-index uit het laboratorium.

Abdul Muhaimin Azhar, een van de coauteurs en een professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Maleisië, zegt dat dit werkt met elke smartphone. De smartphone die in het onderzoek werd gebruikt, beschikte over een sensor die kleurenafbeeldingen omzet in digitale componenten met RGB-waarden, zegt hij. “Eigenlijk zijn dit sensoren die in alle digitale camera’s zitten, ook in die van smartphones.”

Met behulp van een speciale app zou men de telefoon kunnen verbinden met artsen van een gezondheidscentrum, suggereren de onderzoekers. 

Risico op ziekenhuisopname verminderen

Patiënten die thuis voldoende vocht innemen, verminderen het risico op ziekenhuisopname aanzienlijk. Dat kan de economische impact van dengue in landen waar de epidemie heerst, tot een minimum beperken.

Gezien de beschikbaarheid van smartphones, zelfs in moeilijk bereikbare landelijke gebieden, kan een app die de hydratatie registreert een waardevol hulpmiddel zijn voor zowel patiënten als medisch personeel, merken de auteurs op.

Leo Yee-Sin, directeur van het Nationaal Centrum voor Infectieziekten in Singapore zegt dat er wel nog enkele obstakels zijn. “Ten eerste moeten gebruikers een soort gestandaardiseerde fotocabine hebben. Ze moeten ook worden getraind in het gebruik van de applicatie en in de koppeling ervan aan het gezondheidssysteem.”

Effecten van voeding en medicatie

De auteurs erkennen dat het onderzoek beperkingen vertoont. Ook waren de effecten van voeding en medicatie op de urinekleur niet onder controle.

“De volgende stap is het kalibreren van de smartphones om voldoende RGB-waarden te verkrijgen onder verschillende lichtomstandigheden”, zegt Lum. “We streven ernaar dat iedereen ter wereld een smartphone kan gebruiken om biometrische gegevens vast te leggen met dezelfde precisie als laboratoriumtests.”

Urineanalyse via smartphone is niet de eerste technologische toepassing waarmee men de dengue-epidemie probeert in te dammen. In Costa Rica bijvoorbeeld is een app ontwikkeld waarmee men stilstaand water kan signaleren waar muggen die dengue verspreiden hun eieren leggen. In Argentinië gebruikt men machine learning om te voorspellen waar meer denguemuggen te vinden zijn.


Auteur: Fatima Arkin


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here