Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van felixioncool via Pixabay

De Nederlandse provincie Noord-Brabant, grenzend aan de Vlaamse provincies Antwerpen en Limburg, heeft de hoogste innovatie-intensiteit van Nederland. De totale uitgaven voor Research & Development in de private sector, ten opzichte van het Regionaal Bruto Binnenlands Product, bedragen 2,99%. Dat is meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde (1,15%). Ter illustratie: in Europa staat Brabant op nummer vijf in de lijst van regio’s met de meeste octrooiaanvragen.

Een en ander blijkt uit het zojuist verschenen onderzoek ‘Life Sciences & Health Sector’ dat is uitgevoerd in opdracht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Het succes op het gebied van Life Sciences & Health is geen toeval, schrijven de onderzoekers. Immers, de helft van de totale Nederlandse productiewaarde in Life Sciences & Health, zo’n tien miljard euro, komt voor rekening van Noord-Brabant. Bijna een kwart van de medewerkers in deze sector werkt in Brabant. Vooral biotechnologie groeit stormachtig: het aantal nieuwe vestigingen steeg sinds 2014 met 43%. Het aantal banen in deze industrie verdubbelde. Hotspots zijn Zuidoost-Brabant met Brainport Eindhoven (medische technologie) en Noordoost-Brabant met Pivot Park in Oss (farmaceutische industrie)

Doel van het onderzoek was buitenlandse bedrijven een gedetailleerd overzicht te geven van de Life Sciences sector in de Nederlandse provincie,  inclusief de sterktes en kansen van deze regio.

Goed voor meer dan 18.000 banen

Noord-Brabant heeft 910 vestigingen van Life Sciences & Health-bedrijven, goed voor 18.160 banen. Dit is respectievelijk 15,6% en 23,5% van de totale Nederlandse Life Sciences & Health sector. Philips en MSD zijn bekende namen, maar in Brabant zijn ook heel veel minder bekende bedrijven actief. Daarnaast zijn ook honderden andere bedrijven actief als toeleverancier die om administratieve redenen formeel buiten de sector vallen. Denk aan bedrijven als Thermo Fisher Scientific,  VDLNewaysSiemensSioux en Kulicke & Soffa.

Thuisbasis van 60 onderzoeksbedrijven

Met name onderzoek en ontwikkeling in de biotechnologie zijn snel gegroeid, blijkt uit het rapport. Deze spectaculaire groei is grotendeels te danken aan het succes van de Brabantse biofarmaceutische onderzoekscampus Pivot Park, zijn buren MSD Pharmaceutical Operations and Biologicals en Aspen in Oss. In zeven jaar tijd is Pivot Park, gebouwd op het fundament van Organon Research, uitgegroeid tot de thuisbasis van 60 biofarmaceutische onderzoeksbedrijven en instituten met bijna 600 medewerkers.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here