Redacteur: Charlotte Deprez - foto: Marit Galle

Sinds een jaar woon ik in de Antoine Dansaertstraat in Brussel. Voor ik naar Brussel kwam, had ik nogal een negatief beeld over de stad: vuil en gevaarlijk. Dat is toch wat we vooral van de media te horen krijgen. En ja, Brussel heeft – net zoals elke grootstad – minpunten, maar het brengt ook heel wat mooie dingen met zich mee. Deze zomer sprak ik met een aantal mensen uit mijn straat. Wat is hun verhaal en wat betekent Brussel voor hen?

Ik leerde Marit kennen bij de Moeial, het studentenblad van de VUB. Ik zat dat jaar nog op kot in Elsene. Toen ik vertelde dat ik zou verhuizen naar de Dansaerstraat, bleek dat Marit daar ook op kot zat. Het jaar dat ik verhuisde, werden Marit en ik beeld- en eindredacteur bij de Moeial. We zagen elkaar heel vaak, zeker bij de eindredacties van de Moeial. Dan moesten we samen lopen om de laatste metro vanop de VUB naar het centrum te halen. Ook dat veranderde mee mijn beeld over Brussel. 

 “Ik kom eigenlijk uit Gent. Het was dus logisch geweest als ik daar ook zou gaan studeren, maar ik heb bewust voor Brussel gekozen. Alhoewel ik Gent heel fijn vind, voelde ik de drang om in een nieuwe omgeving te belanden. Dat had ik nog nooit in die mate gedaan, en ik denk dat het een van mijn betere keuzes was. Ik ben enorm gegroeid als persoon. Gent wordt altijd wel divers genoemd — en in zekere zin is dat ook zo — maar je hebt nog altijd veel puur ‘witte’ scholen. Als je wil kan je volgens mij de diversiteit in Gent ontwijken. In Brussel is dat niet zo, wat het veel interessanter maakt. Dus ik schreef me in aan de VUB.”

“De eerste twee jaar zat ik op kot aan de VUB. Brussel is groot en als je het niet kent is dat gewoon de makkelijkste en goedkoopste optie. Het nadeel is dat Campus Etterbeek als een eiland is, en je zo de stad Brussel moeilijker leert kennen. Het kost meer moeite om af te spreken en ik verkende Brussel, vooral in mijn eerste jaar, minder dan ik wou.

Een ‘ander’ Brussel

“Het was een goede keuze om hier in het centrum te komen wonen. Ik leerde een ander Brussel kennen, niet dat uit de media. Als er eens iets over Brussel in het nieuws verschijnt, is dat altijd negatief. Vroeger had ik het gevoel dat er het Brussel was van schooluitstappen en het Brussel van het nieuws. Alsof het twee verschillende steden steden waren. En die vielen niet samen in mijn hoofd tot ik hier kwam.”

“Natuurlijk voel ik me wel eens onveilig ‘s nachts, maar dat is ook in andere steden. Al heb ik wel het gevoel dat ik hier sneller en meer benaderd word. Maar je leert daar wel mee omgaan. Je attitude verandert doorheen de jaren. In het begin als je hier toekomt en je ziet er wat verdwaald uit, dan word je sneller lastig gevallen. Na vier jaar is mijn attitude echt veranderd. Ik voel me veel zelfzekerder en weet hoe ik ermee moet omgaan.”

Uit de comfort zone

“Ik kende Brussel totaal niet voor ik hier kwam wonen. Soms kwam ik hier wel voor tentoonstellingen of schooluitstappen, maar dan zie je Brussel niet echt. Het was onbekend terrein. Gent leek een sprookje voor me. Brussel is dat veel minder. Het is confronterend hoeveel mensen in armoede leven, bijvoorbeeld. De kloof tussen rijk en arm vind ik hier ook zichtbaarder. Dan ben je heel dankbaar dat je op kot mag en kan, dat je ouders dat willen en kunnen betalen.”

“Het is heel interessant om hier te wonen, om verschillende redenen. In de eerste plaats is het interessant voor mijn studies. Ik studeer Kunstwetenschappen en Archeologie, dus de vele culturele instellingen zijn al een groot pluspunt. Verder is Brussel internationaal en divers. Het is ook een opportuniteit om mijn Frans bij te schaven, want ik moet het zo goed als dagelijks spreken. Ik leer op verschillende vlakken veel bij en ik weet niet of er een andere Belgische stad is waar ik hetzelfde gevoel zou hebben.”

Lees ook:


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here