Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Mary Clark via Pixabay

In de loop van volgend jaar is Helmond, vlakbij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant, een ‘literaire speeltuin’ rijker. De speeltuin – inmiddels omgedoopt tot ‘verhalenspeeltuin’- moet vooralsnog tussen de 200 en 300 vierkante meter groot worden.  De speelplek krijgt de vorm van een opengeslagen boek. In de tuin komen speeltoestellen die eveneens de vorm van een boek met letters en schrijfgerei krijgen. Op de toestellen kunnen teksten komen, maar er wordt ook gedacht aan het inbouwen van schermpjes waarmee kinderen educatief kunnen gamen. Het gemeentebestuur van Helmond heeft een bijdrage van 50.000 euro toegezegd. De Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken hebben 10.000 euro in het vooruitzicht gesteld. Fondsen zullen worden aangeboord en er komt een crowdfundactie. De totale kosten worden geraamd op 175.000 euro. De planning is om de speeltuin volgend jaar in gebruik te nemen.

De Verhalenspeeltuin is gericht op kinderen van 4 tot 12 jaar en komt in het centrum van de stad precies tegenover de openbare bibliotheek te liggen. Dat is geen toeval, want daar komt ook het idee vandaan. Directeur Ruud Hakvoort van Bibliotheek Helmond-Peel hoorde in 2017 van een Deense collega over een literaire speeltuin in een voorstad van Kopenhagen. Hakvoort was direct enthousiast en zette een werkgroepje op met mensen van het centrummanagement en de Leonardus-speeltuin. Later gingen ook de basisscholen Silvester Bernadette en De Vuurvogel en de gemeente meedenken.
De bibliotheekdirecteur: ‘Hier in het centrum is voor kinderen eigenlijk weinig te doen. Daar kan deze speeltuin verandering in brengen. We zetten er geen hek omheen. Deze speeltuin moet voor iedereen toegankelijk zijn. Het kan een prachtige plek zijn voor voorleesactiviteiten, een picknick of buitenlessen.’ Uiteraard hoopt Hakvoort dat de speeltuin kinderen nieuwsgierig(er) maakt naar boeken en taal zodat ze ook vaker in bibliotheek te vinden zijn. 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here