Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van andreas160578 via Pixabay

De gemeente Meierijstad, gelegen in de provincie Noord-Brabant tussen Eindhoven en Den Bosch, is begonnen met het vervangen van alle openbare verlichting door milieuvriendelijke LED-verlichting. Het gaat om zo’n 21.000 lichtpunten. De hele operatie duurt 10 jaar. Uitgangspunt bij het installeren van LED-verlichting is o.m. het behalen van de afspraken in het Energieakkoord 2030. LED-verlichting is namelijk energiezuinig, vermindert de CO²-uitstoot, is minder storingsgevoelig en vraagt minder onderhoud. Het vervangen van de openbare verlichting draagt op deze manier bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Meierijstad.

Ook verbetering van de sociale veiligheid

LED-verlichting geeft een andere beleving en dat kan even wennen zijn voor de inwoners, waarschuwt de gemeente op haar website. Voordeel van de witte LED- verlichting is een betere kleurherkenning op straat waardoor ook de sociale veiligheid verbetert. Ook het vervangen van oude armaturen en lichtmasten behoort tot de werkzaamheden. De gemeente verwacht dat met de nieuwe verlichting het aantal storingen met 35% zal afnemen.

Licht ‘op maat’ en rem op lichtvervuiling

LED maakt statisch en dynamisch dimmen mogelijk. Dit betekent dat gedurende vaste tijdstippen of op basis van het verkeersaanbod het verlichtingsniveau verlaagd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld na 22.00 uur het licht worden gedimd tot 70%. Naast een besparing op energie wordt hiermee ook de “lichtvervuiling” gereduceerd. Het beperken van “lichtvervuiling” is een belangrijke nevendoelstelling van de gemeente. Het gaat dan vooral om de buitengebieden. Daar wordt geen verlichting (bij)geplaatst als dat niet strikt noodzakelijk is. In het buitengebied doet verlichting voornamelijk dienst als oriëntatiepunt. Dit is vaak op kruisingen van wegen en in scherpe bochten. Hier worden dan enkele lichtmasten geplaatst in verband met zichtbaarheid en veiligheid.

Voorbereid op Smart City ontwikkelingen

Doorgaande fietspaden die onderdeel zijn van een regionale fietsroute krijgen waar nodig ook verlichting. Met de nieuwe verlichting is Meierijstad ook voorbereid op Smart City ontwikkelingen die nog komen. Hierbij moet worden gedacht aan luchtmetingen, signalering van gladheid, parkeerdetectie, oplaadfunctie, 5G e.d.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here