Taxidienst Uber wil tegen 2025 minstens de helft van zijn ritten in zeven Europese hoofdsteden emissievrij aanbieden. Daarmee reageert het bedrijf op een maandenlange campagne door milieuorganisaties.
Uber ligt al elf maanden onder vuur door de #TrueCostOfUber-campagne, die de grote uitstoot van het taxideelsysteem aan de kaak stelt. Het bedrijf gaat nu overstag en belooft zijn activiteiten in Amsterdam, Berlijn, Brussel, Lissabon, Londen, Madrid en Parijs schoner te maken. Tegen 2025 wil het minstens 50 procent van zijn ritten aanbieden in elektrische auto’s.
500.000 ton CO2
Volgens een analyse door denktank Transport & Environment (T&E) kan de belofte van Uber zo’n 500.000 ton CO2-uitstoot besparen. Dat is het equivalent van 275.000 particuliere auto’s van de weg halen.
Uber verbindt zich er ook toe om volledig elektrisch te gaan, binnen vijf jaar vanaf het moment dat de regelgeving en economische randvoorwaarden het voor het bedrijf mogelijk maken om elektrische autoritten even winstgevend te maken als die met een verbrandingsmotor.
“De toezegging van Uber om zijn vloot in grote Europese steden snel te elektrificeren, is goed nieuws”, zegt William Todts van T&E. “Nu is het tijd voor de burgemeesters van Europa om leiderschap te tonen. We hebben alle grote steden in Europa nodig om emissievrije zones, nieuwe pop-up fietspaden en fietscorridors in te voeren, terwijl ze ook thuis, op het werk en overal waar mensen parkeren gemakkelijk kunnen opladen. “
Transport
In Europa stoten elektrische auto’s gemiddeld amper een derde uit van wat vergelijkbare benzine- of dieselauto’s uitstoten. Omdat jaar na jaar ook de elektriciteitsopwekking schoner wordt, met meer hernieuwbare energie, worden dus ook elektrische auto’s gestaag schoner.
Elektrische auto’s zijn nog steeds duurder in aanschaf – pas vanaf 2022 zullen ze een vergelijkbare prijs bereiken – maar ze zijn wel goedkoper in gebruik. Professionele chauffeurs rijden gemiddeld vier tot vijf keer meer kilometers dan particulieren, en kunnen daardoor meer profiteren van lage brandstofrekeningen.
T&E wijst erop dat transport Europa’s grootste klimaatprobleem is, goed voor meer dan een kwart (27 procent) van de totale CO2-uitstoot. Van die uitstoot komt bijna de helft (45 procent) voor rekening van personenwagens. Om de wettelijk bindende doelstelling van de EU van nul-uitstoot tegen 2050 te halen, moet in 2030 minstens 40 procent van de nieuwe auto’s emissievrij zijn en mag uiterlijk in 2035 de laatste auto met verbrandingsmotor verkocht worden.