Stap vooruit in behandelingen tegen chronische pijn
bron: VIB - foto: Afbeelding van Rosa García via Pixabay

Onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek ontrafelden een nieuw mechanisme dat ontstoken weefsel overgevoelig maakt. De nieuwe bevindingen van professor Thomas Voets en zijn team kunnen op termijn bijdragen aan nieuwe behandelingen tegen chronische pijn.

Wanneer je een hete pan aanraakt, trek je je hand automatisch weg en voel je onmiddellijk een brandende pijn. Die plotse pijn is onaangenaam maar wel nuttig: het is een alarmsignaal dat ons waarschuwt dat hoge temperaturen gevaarlijk zijn.

Maar soms doet dit alarmsysteem niet wat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of een letsel. Zenuwimpulsen kunnen dan verkeerdelijk uitgestuurd worden, zelfs bij temperaturen die normaal niet pijnlijk zijn. Een douche nemen, bijvoorbeeld, of gewoon wandelen in de zon kan dan al een brandende pijn uitlokken; in de meest extreme gevallen van chronische pijn kan dit zelfs continu zijn. Onderzoekers zoals professor Thomas Voets (VIB-KU Leuven) proberen te begrijpen wat er misloopt met de pijnsignalisatie in ons lichaam, in de hoop uiteindelijk nieuwe behandelingsmogelijkheden te vinden voor pijnpatiënten.

Temperatuursensoren en ontsteking

Voets en zijn team bestuderen zogenaamde TRP-ionenkanalen. Ionenkanalen zijn eiwitten die in de celmembranen van onze zenuwcellen poortjes vormen voor geladen ionen. Het is die stroom van geladen ionen die de elektrische signalen opwekt waarmee onze zenuwcellen met elkaar communiceren.

Voets: “Uit eerder onderzoek weten we dat er drie TRP-ionenkanalen zijn die werken als temperatuursensoren bij een acute pijnreactie op hitte. Om de mechanismen achter overgevoeligheid beter te begrijpen, wilden we weten of deze drie TRP-kanalen, beter bekend als TRPM3, TRPA1 en TRPV1, ook gedereguleerd raken in ontstoken weefsel.”

De onderzoekers bestudeerden het effect van een lokale ontsteking in de achterpoot bij muizen. “Voor één van de drie ionkanalen, TRPM3, stelden we onmiddellijk verschillen vast tussen de ontstoken en de niet-ontstoken achterpoot”, legt Marie Mulier uit, doctoraatsstudent in het laboratorium van Thomas Voets. “Er waren méér TRPM3 ionenkanalen in de zenuwcellen van de ontstoken achterpoot in vergelijking met de zenuwcellen in de andere, onaangetaste poot.”

Overgevoeligheid verminderen

Door de activiteit van de zenuwcellen te meten, zowel in de fijne uiteinden van de huid in de poot zelf, als in hun cellichamen dicht bij het ruggenmerg, ontdekten de onderzoekers dat de TRP-kanalen alle drie hyperactief waren in de ontstoken poot, wat de verhoogde warmtegevoeligheid verklaart. Ze testten ook of ze die overgevoeligheid konden voorkomen door de TRPM3 ionenkanalen te blokkeren. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.

“Ons onderzoek wijst erop dat de toename van TRPM3 ionenkanalen in zenuwcellen een belangrijke oorzaak is van de warmte-overgevoeligheid van ontstoken weefsel”, zegt Voets. “Geneesmiddelen die de TRPM3-activiteit dempen, kunnen dus een interessante piste om pijn en overgevoeligheid bij patiënten tegen te gaan.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten