Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Eindhoven, in de provincie Noord-Brabant, behoort tot een van de eerste steden in Nederland waar een sprekende geldautomaat is geplaatst. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Naar verwachting staan begin volgend jaar ongeveer 2.000 geldautomaten met de spraakfunctie verspreid over heel Nederland.

Geldmaat is een Nederlands bedrijf dat geldautomaten aanlegt, beheert en onderhoudt. De banken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouders van dit bedrijf in Weesp dat 400 medewerkers telt.

In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met deze bankinstellingen en met maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland. Het doel hiervan was het creëren van een ‘inclusieve’ samenleving, waarin iedereen meedoet, ook mensen met een beperking. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging. Met de komst van de geldmaten met spraak is die wens in vervulling gegaan.

Financiële zelfstandigheid is belangrijk onderdeel van zelfstandig leven

De Oogvereniging behartigt de belangen van alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Een van de belangrijkste taken van de Oogvereniging is ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk een zelfstandig leven kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid.

Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging: ‘Zelf geld op kunnen nemen is voor iedereen vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kunt lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen.’

De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de te volgen handelingen en verschijnen verschillende opties op het betreffende scherm. Bovendien worden de speciale schermen met een hoger contrast weergegeven. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen met goed resultaat door leden van de Oogvereniging getest.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here