bron: persbureau IPS - Afbeelding van Samuel Faber via Pixabay

Zonne-energie was vorig jaar met voorsprong de sterkst groeiende energiebron, goed voor bijna de helft van alle nieuwe capaciteit. Fossiele brandstoffen vielen terug tot amper een kwart, blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance.

Met een record van 118 gigawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit overtroffen zonnepanelen alle andere technologieën. Wereldwijd hebben 81 landen het afgelopen jaar minstens 1 megawatt aan zonneparken gebouwd. Zonne-energie was zo goed voor 45 procent van alle nieuwe energieopwekkingscapaciteit in 2019.

Snelle groei

De nieuwe cijfers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tonen de enorme vooruitgang die zonne-energie in het voorbije decennium heeft gemaakt: van slechts 43,7 gigawatt in 2010 tot maar liefst 651 gigawatt eind 2019. Zonne-energie ging in 2019 daarmee ook voorbij aan windenergie (644 GW) en werd de vierde grootste bron van vermogen, na steenkool (2.089 GW), gas (1.812 GW) en waterkracht (1.160 GW).

“Door de scherpe daling van de kosten voor zonne-apparatuur, namelijk de modules die op daken en in velden worden gebruikt, is deze technologie algemeen beschikbaar voor woningen, bedrijven en netten”, zegt Luiza Demôro, BNEF-analist en hoofdauteur van het onderzoek. “Zonnepanelen zijn nu echt alomtegenwoordig en een wereldwijd fenomeen.”

Samen waren wind- en zonne-energie goed voor meer dan twee derde van de 265 gigawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit in 2019. In 2010 maakten wind en zon nog amper een kwart uit van de nieuw geïnstalleerde capaciteit.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here