Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl - foto: Stad Eindhoven

Het voorbije weekeinde is de gehele nacht van zaterdagavond 22.00 uur tot zondagmorgen 08.00 uur gewerkt aan de plaatsing van een 160 meter lange fiets- en voetgangersbrug over de 14 rijstroken van de autosnelweg A2/N2 in Eindhoven. De boog van de brug is 130 meter lang, de breedte varieert van 5 tot 7 meter en het gevaarte weegt 1600 ton. Het bouwwerk ligt 7 meter boven de A2 en het hoogste punt van de boog ligt 21 meter boven het brugdek. Het bijzondere is dat de brug de autosnelweg A2 van de ene naar de andere kant in één keer overspant zonder steunpunten.

Het zogenaamde ‘inrijden’ van de brug begon zaterdagavond om 22.00 uur. In relatief korte tijd maakten twee platformwagens met in totaal 208 wielen de oversteek. Centimeter voor centimeter werd de brug daarna opgetild en naar de juiste plek boven de twee bruggenhoofden gereden.

Tegen de ochtend lag de verbinding op haar plaats. Honderden nieuwsgierige mensen waren tijdens de nachtelijke uren getuige van de gigantische klus. Het spectaculaire schouwspel was ook te volgen met een livestream van de gemeente Eindhoven. Ook de internetpagina van de gemeente werd druk bezocht. Hierna ‘verhuisde’ de uitzending naar YouTube.

Functionele brugverlichting wisselt per gebruiker en per seizoen

Lichtstad Eindhoven zou Eindhoven niet zijn als aan zoiets spectaculairs geen licht te pas komt. De onderkant van de boog is dan ook voorzien van een kleurenverlichting die per seizoen wisselt. De functionele verlichting geeft een effect afhankelijk van de snelheid van de gebruikers en dat zijn dus voetgangers, fietsers en brommers.

Volgens de gemeente Eindhoven en de bouwers heeft de markante brug met innovatieve verlichting alle potentie uit te groeien tot een nieuw icoon van Eindhoven.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here