bron: Stad Genk

Stad Genk gaat dit najaar op zoek naar tien Tuinrangers, vrijwilligers die na een grondige opleiding andere Genkenaren advies op maat willen en kunnen geven voor een meer natuurvriendelijke tuin. Genk start dit unieke vrijwilligerstraject op in samenwerking met Inverde, de opleidingstak van Agentschap voor Natuur en Bos. Inverde staat in voor de professionele opleiding en begeleiding van de gekozen vrijwilligers.

Genk één groot natuurgebied

Schepen Toon Vandeurzen, bevoegd voor Duurzaamheid: “Via een zesdaagse opleiding, telkens 1 x dag per week, leiden tuinecologen tien vrijwilligers gratis op tot professionele Tuinrangers. Opzet is dat zij na hun opleiding geïnteresseerde Genkenaren mee op safari nemen in hun eigen tuin. Jong en oud kunnen bijvoorbeeld samen met zo’n Tuinranger op zoek gaan naar ‘wildlife’ dat ze misschien nog nooit eerder hadden opgemerkt. Tegelijk geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin, een tuin die bruist van het leven én beter bestand is tegen droogte en het veranderend klimaat. Zo maken we van Genk één groot natuurgebied.”

Natuurvriendelijke tuinen

“Natuurvriendelijke tuinen zijn terecht een trend. Want elke tuin kan een viersterrenhotel zijn voor heel wat dieren. Bovendien kan zo’n tuin beter tegen droogte en hitte. Je hebt bovendien geen dure meststoffen meer nodig en ook van tuinafval is geen sprake meer. Kortom: win-win-win. Toch blijft het voor veel mensen moeilijk om de stap te zetten. Hoe leg je een wilde bloementuin aan, bijvoorbeeld, of welke planten en bomen zijn het meest geschikt in jouw tuin? Geen tuinarchitectuur dus, maar wel tips en tricks voor een natuurvriendelijke tuin. Genk wil haar inwoners hier heel graag mee helpen, en stapt daarom maar al te graag in dit pilootproject in.”, aldus Toon Vandeurzen.

Professionele opleiding

De opleiding gebeurt door Inverde, de opleidingstak van het Agentschap voor Natuur en Bos. Inverde is marktleider in Vlaanderen op het vlak van opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer. Werner Van Craenenbroeck, projectverantwoordelijke bij Inverde: “Inverde zocht en vond in Vlaanderen tien steden en/of gemeentes die mee instappen in dit unieke vrijwilligersproject. In Limburg is er slechts 1 pilootgemeente, en dat is Genk. We organiseren een info-avond en screenen zorgvuldig de kandidaten. We voorzien alle omkadering die nodig is, zodat onze Tuinrangers een zichtbare bijdrage kunnen leveren aan de natuur en het klimaat in hun gemeente.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here